İkinci el elektronik satışına kimlik şartı !

İkinci el elektronik satışına kimlik şartı !

Valilik, ikinci el elektronik cihaz alım satımında kimlik bilgi şartını getirdiklerini açıkladı.

Şanlıurfa Valiliği, ikinci el elektronik cihaz alım  satım işlemleri sırasında alıcı-satıcı kimlik bilgileri alınmadan herhangi bir  işlem yapılmaması şartı getirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ikinci el elektronik cihaz  alım-satımı ve hat tahsis işlemleri yapan iş yerleriyle ilgili olarak, yabancı uyruklu ve şüpheli şahısların iletişim konusunda sahte isim veya kimlik bilgileri kullanarak hat tahsisi yaptığının tespit edildiği belirtildi.

Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 56. maddesi 3. fıkrasında "Abonelik  tesisi için gerekli kimlik belgeleri örneği alınmadan işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik kaydı yapılmaz" hükmünün bulunduğu aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"İkinci el elektronik cihaz alım satımlarında alıcı-satıcı kimlik  bilgileri alınmadan yapılan işlemler suçtur ve ilgili maddeye göre cezai işlem  uygulanacaktır. İkinci el elektronik cihaz alım satım işlemleri esnasında  alıcı-satıcı kimlik bilgileri alınmadan herhangi bir işlem yapılmayacak, bahse  konu işyerleri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde  belirlenecek bir iletişim kanalı ile cihaz veya hat satın alacak yabancı uyruklu  ve şüpheli şahısların fotoğraflarının Asayiş Şube Müdürlüğüne ivedi şekilde  gönderilmesi sağlanacak, ikinci el elektronik cihazların satışını yapan  işletmelerin çalışanlarına bu hukuki durum tebliğ edilecek, ikinci el elektronik  cihaz alım ve satımı üzerine faaliyet gösteren iş yerleri; kişilerin kimlik ve  adres bilgilerine, eşya miktar ve özelliklerini belirtir form tanzim edilerek  kolluk kuvvetleri tarafından istenilmesi durumunda formun ve faturanın ibraz  edilmesi sağlanacaktır. Tanzim edilen form bir yıl sürece saklanacaktır."

Açıklamada, belirtilen hususların, tebliğ tarihinden başlamak üzere  yerine getirilmesi, yerine getirilemeyecek bir durum söz konusu olması halinde  yazılı olarak bildirilmesi gerektiği, belirtilen hususlara uyulmaması durumunda  ilgili madde gereği, öngörülen idari para cezasının uygulanacağı kaydedildi.

AA