İşsize maaşlı meslek kursu

İşsize maaşlı meslek kursu

2 Bakanlık ve TOBB işsizlik maaşı garantili meslek kursu ile işsizlere umut oldu.

İşsizler ya da mesleğini beğenmeyenler için büyük bir fırsat var. 2 bakanlık ile TOBB'un organize ettiği beceri kurslarına katılanlara, günlük 25 lira ödeniyor. Ayrıca genel sağlık sigortaları yapılıyor, iş de bulunuyor...

Türkiye'de birçok firma ara eleman bulmakta sıkıntı yaşarken, işsizler de mesleksiz olmalarının dezavantajını yaşıyor. Bu kapsamda Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığıve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortaklaşa yürüttüğü 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi', büyük fırsat sunuyor. Bir meslek kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan projede, birçok konuda kurslar bulunuyor. İlk etapta 19 şehirde başlatılan proje, 81 şehre yaygınlaştırıldı. Söz konusu kurslara katılmak isteyen vatandaşların öncelikle İŞKUR'a kayıt yaptırmaları gerekiyor. Daha sonra seçilecek kurslara devam edecek işsizler, hem teorik bilgiler edinirken hem de firmalarda pratik eğitim imkanına da kavuşuyor. Kurslarda başarılı olanlar, sertifika alırken, staj gördükleri firmalarda işe girme imkanına da sahip oluyor.

FİRMAYA SİGORTA TEŞVİĞİ

Projeyle ilgili bilgi veren yetkililer, firmaların bu kurslar sayesinde hem sigorta teşviğine kavuştuğunu hem de eleman ihtiyacını giderdiğini belirtiyor. Yetkililer, işleyişi şöyle anlattı: "Kursların açılması için firmalar talepte bulunuyor. Firmanın talebine göre kursun kriterleri belirlenip kurs açılıyor. Kursiyer bu kursta meslek eğitimi alıyor. Kurslar 6 aydan daha uzun olamıyor. Kurs talebi yapan firma, başarılı olan kursiyerlerin en az yüzde 50'sini istihdam etmek zorunda. Firmanın işe aldığı kişilerin sigorta primlerinin yüzde 19.5'lik kısmını 54 ay (4.5 yıl) boyunca sistem ödüyor. Böylece firmanın prim yükü azalıyor. 81 ilde kurs için imkanlar hazır. 31 kurs şu anda işsizlerin başvurusu için uygun durumda."

KURSİYERE HARÇLIK

Proje kapsamında iş arayanlar, ilk etapta sanayi alanındaki kurslara katılarak mesleki eğitim alıyor. Kurslara katılmaya hak kazananlar, en son teknolojiyle yenilenen okullarda mesleki eğitim alırken, günlük 25 lira cep harçlığı kazanıyor ve genel sağlık sigortasından faydalanıyor. Hem teorik, hem de staj eğitimini başarıyla tamamlayanlar istihdam ediliyor. İnternetten illerdeki kurs listelerini görmek mümkün. Yaşadığı bölgede kurs olmayanlar ön kayıt yaptırabiliyor. www.beceri10.org. tr adresinden bilgi almak mümkün oluyor. 444 86 36 numaralı çağrı merkezi de işsizlere ve firmalara yardımcı oluyor.
Etiketler: İşsiz , TOBB , meslek kursu