İşte çalışmadan emekli olmanın formülü

 İşte çalışmadan emekli olmanın formülü
Güncelleme:

Emeklilik çalışanların en büyük hayali. Ancak bazen iş ortamındaki zorluklar, amirlerin olumsuz tutumları, iş arkadaşları ile ilişkiler gibi sebeplerle çalışmak işkence haline gelebilir.

Posta Gazetesi'nin haberine göre, bu gibi durumlarda çalışmadan sigorta primi ödeyip emekli olmanın yolları var. İsteğe bağlı sigorta, bu konuda imdada yetişiyor.

Çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödeyerek emekli olabilir. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalının emekli olması için işe gitmesi gerekmez. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gerekli bir diğer şart da 18 yaşını doldurmuş olmak.

NEREYE BAŞVURU YAPILACAK ?

1 Ekim 2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B yani eski adıyla Bağkur statüsünde değerlendiriliyor.

İlk kez isteğe bağlı sigorta yaptırmak için ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile başvurmak gerekiyor.

En düşük prim bu yıl için 818.56 lira, en yükseği ise 6139 lira.

DUL VE YETİMİNE HAK

İsteğe bağlı sigorta sahibinin vefatı durumunda isteğe bağlı sigorta sahibinin eşi, çocuğu, anne babası gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır.

EMEKLi OLMA ŞARTLARI

İsteğe bağlı sigorta ödeyen bir kişi aşağıdaki şartları karşıladığında emekli olabilir:

İlk sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler 10 yıllık sigorta süresi ve 3600 gün prim ödeyerek,

İlk sigorta giriş tarihi 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan kişiler yaş haddinden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4500 gün prim ödemesi yaparak,

İlk sigorta giriş tarihi 1 Mayıs 2008 ve sonrası olanlar yaş haddinden emeklilik için 63 yaş ve 5400 gün prim ödemesi yaparak,

İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim ödemesi yaparak.

Posta