İşte kuruşu kuruşuna yeni zamlı maaşlar

İşte kuruşu kuruşuna yeni zamlı maaşlar
Güncelleme:

Enflasyon beklentileri aşıp hedefler şaşınca emekli ve memura yüksek zammın yolu açıldı. Ocak’ta açıklanacak enflasyon yerinde saysa bile 14.5 milyon kişinin maaşı yüzde 4.97 artacak

Enflasyondaki yükseliş sürüyor. Bu, pahalılık, alım gücünün düşmesi demek. Normal şartlarda vatandaşı üzen bu gelişme, emekli ve memur için umut oluyor. Çünkü enflasyon SSK ve Bağkur emeklisinin Ocak ve Temmuz’da alacağı zammı tayin ediyor. Memur ve emeklisinin sabit maaş zammı ise toplu sözleşmeyle belirleniyor.

HİÇ ARTMASA DAHİ...

Enflasyon toplu sözleşmede belirlenen oranı aşarsa memur ve emeklisine fark zammı veriliyor. İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dünkü açıklamasına göre; enflasyon Temmuz-Kasım dönemini kapsayan son 5 ayda yüzde 4.97 oldu. Bu ay (Aralık) enflasyon hiç artamasa dahi yasaya göre; SSK ve Bağkur emeklisi Ocak’ta en az yüzde 4.97 oranında zam alacak.

TABAN 1559 LİRA

Yeni emeklilere 885 liradan başlayan maaşlar bağlanıyor. Buna göre; SSK ve Bağkur’dan emekli olanlara 44 lira ila 223 lira arasında zam yapılacak. 2000’den önce emekli olan bir SSK’lı emeklinin taban maaşı 1559 liraya, Bağkurlu esnafın taban maaşı 1354 liraya, Tarım Bağkuru’ndan emekli olan bir vatandaşın en düşük maaşı ise 1056 liraya çıkacak.

YÜZDE 0.97 FARK

Memur ve emeklisine Temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 4 zam yapılmıştı. Dün açıklanan 5 aylık enflasyon bu zammı yüzde 0.97 aşınca bu oranda fark zammı ortaya çıktı. Toplu sözleşmeye göre memur ve emeklisi Ocak’ta da yüzde 4 zam alacaktı. Yüzde 0.97, bu zamma eklenecek. Bir başka ifadeyle memur ve emeklisi de yüzde 4.97 zam almış olacak.

93 LİRADAN BAŞLIYOR

1871 lira olan en düşük memur emekli maaşı, Ocak’ta enflasyon farkıyla birlikte 93 lira artarak 1964 liraya çıkacak. En düşük memur maaşı 2525 liraya yükselecek. 1’inci derecenin 4’üncü kademesindeki öğretmenin maaşı 3471 liraya çıkarken, 9’a 1 hemşire 3196 lira alacak. Memur ve emeklisine Temmuz’da da enflasyon yüksek çıkınca yüzde 2.89 fark yansıtılmıştı.

NE ZAMAN YATACAK?

SSK ve Bağkur emeklileri zamlı maaşlarını, emekli kartlarındaki tahsis numarasının son rakamına göre Ocak ayının 17’si ile 28’i arasında alacak. Memurların da zamlı aylıkları yetişirse 15 Ocak’ta hesaplarına yatırılacak. 1-5 Ocak’ta fark zamları yetişmeyen memur emeklisine ise ay sonuna kadar ara ödeme yapılacak.

Takvim