İşte Türkiye'nin evden çalışma sistemi anketi sonuçları

İşte Türkiye'nin evden çalışma sistemi anketi sonuçları
Güncelleme:

Türkiye’de 1.2 milyonluk kayıtlı üyeye sahip izinli veritabanı bulunan online araştırma şirketi DORinsight, koronavirüs ile değişen iş yaşamını mercek altına aldı. Araştırma, koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışanların yüzde 80’inin bu modeli desteklediğini ortaya koydu.

Koronavirüs salgını, çalışma ve özel yaşamımızı tamamen değiştirdi. Habertürk'ün aktardığına göre, DORinsight, ‘Salgından sonra iş yaşamı’ başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. 15 – 20 Nisan 2020 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilen araştırmaya, 18 yaş üstü, çalışan ve Türkiye kent temsili 3 bin 675 kişi katıldı.

En büyük endişe 'aile'

Katılımcılara salgına yönelik tutumları sorulurken yüzde 71’i 'endişeliyim', yüzde 15’i 'endişeli değilim', yüzde 14’ü ise 'kararsızım' cevabını verdi.

Katılımcıların yüzde 49’u ailesinin sağlık sorunu yaşamasından, yüzde 23’ü ülke ekonomisinin çıkmaza girmesinden, yüzde 14’ü sağlıklarıyla ilgili sorun yaşamaktan, yüzde 6’sı işini kaybetmekten, yüzde 4’ü psikolojisini etkileyeceği için, yüzde 3’ü ise aile içi huzurlarının bozulmasından endişe duyuyor.

Çoğunluk 'Evden çalışma 2-3 ay daha sürer' diyor

Katılımcıların yüzde 66’sı şirketlerinin aldığı önlemleri yeterli gördüğünü, yüzde 68’i de şirketlerinin kriz yönetimini başarılı bulduğunu söyledi. Yüzde 50’sinin yaptığı iş evden çalışma modeline uygun olurken, yüzde 43’ü şu anda evden çalıştığını belirtti.

Evden çalışan katılımcıların yüzde 68’i evden çalışmanın verimliliğini artırmadığını (mevcuttaki gibi çalıştığı için),yüzde 80’i ise evden çalışma modelini desteklediğini dile getirdi. Katılımcıların yüzde 55’i evden çalışma modelinin 2-3 ay, yüzde 14’ü 5 ay veya daha uzun süreceğini, yüzde 10’u 1 ay, yüzde 6’sı 4 ay, yüzde 4 ‘ü 1 aydan az süreceğini tahmin ederken, yüzde 11’lik kesim ise bir tahmini olmadığını söyledi.

Şirket tutumu performansı yükseltiyor

Katılımcıların yüzde 62’si şirketlerinin salgın sürecindeki tutumunun performanslarını olumlu yönde etkilediğini dile getirdi.

Yüzde 60’ı bu dönemde işten çıkarılma endişesi yaşamadığını belirtirken, yüzde 67’lik kesim ise işverenin kendisine ücretsiz izin/ücret düşürme/kısa çalışma gibi bir öneri sunmadığını vurguladı.