Japonya 200 bin yabancı işçi alacak

Japonya 200 bin yabancı işçi alacak

Japonya’da hükümet ihtiyaç duyduğu ekonomik atılımı yapabilmek için 200 bin yabancı işçi almaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük 3'üncü ekonomisi olan Japonya, 190 bin kişilik yabancı işgücünü ikiye katlamaya hazırlanıyor. Japon hükümeti, ihtiyaç duyulan alanlarda çalışacak veya staj yapacak yabancılar için vize kategorilerini artırmayı ve vize sürelerini uzatmayı planlıyor. Japonya'nın 127 milyonluk nüfusu hızla yaşlanıyor. Şu anda nüfusun dörtte birini oluşturan 65 yaş üstündekilerin oranının 2050 yılında yüzde 40'ı aşacağı ve emeklilerin ekonomi üzerindeki yükünün hızla artacağı tahmin ediliyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 2012'den beri yürürlüğe koyduğu ekonomi politikası “Abenomi” parasal genişleme ve mali teşvik ile ekonominin canlandırılmasına dayanıyor. Ancak bunun için işgücünün büyümesi gerekiyor. Abe'nin özel danışmanı olan milletvekili Masahiko Şibayama 190 bin kişilik yabancı iş gücünü ikiye katlamanın gerekebileceğini belirterek şöyle dedi:

“Hükümetin belirlediği sabit bir hedef değil ama görüşüme göre, bu küresel piyasa koşullarında işgücünü ikiye katlamaktan kaçınılamaz. Çok daha fazla yabancı işçiyi kabul edebileceğimiz sürdürülebilir bir sistem kurmalıyız.”

TURİZM ÇALIŞANI GEREKLİ

Şibayama, turizmin gelişmesiyle birlikte, geleneksel yaşam tarzına sıkı sıkıya bağlı Japon toplumunun yabancılara karşı hoşgörüsünün de arttığını belirterek, “Japon halkı Japonya'ya çok sayıda yabancı kabul etme konusunda daha az kuşkucu, yani durum adım adım değişecek” diye konuştu.

Diğer bir başbakan danışmanı ve eski Ekonomi Bakan Yardımcısı Yasutoşi Nişimura da bu sonbaharda geçirilecek bir yasa ile yabancılar için staj olanaklarının genişletileceğini belirtti. Nişimura'nın verdiği bilgilere göre, yeni sistemde yabancıların staj yapacağı sektörlerin sayısı artırılacak ve vize süreleri uzatılacak. İşverenlerin çalışan sayısına göre çalıştırabileceği stajyer oranı artırılacak. Diğer yandan, özellikle tarım ve tekstil alanlarında çalışan yabancıların haklarının korunması için denetim sıkılaştırılacak.

VİZE ŞART

Türk vatandaşlarından 90 güne kadarki turistik seyahatleri için vize istemeyen Japonya, çalışmak veya eğitim görmek için bu ülkeye gidecek olanların ise önceden vize başvurusunda bulunmasını şart koşuyor. Başvurular Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne veya İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılıyor. Japonya'da bulunan 7 bini aşkın Türk vatandaşının yaklaşık yarısını oluşturduğu tahmin edilen Ordu'nun Fatsa İlçesi'nden gidenlerin durumu, “Sayanora Fatsa” adlı bir belgeselde anlatılmıştı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş bölgesinden çok sayıda Türk vatandaşı da Japonya'da yaşıyor.

Sözcü