Memur emeklileri müjde beklerken...

Memur emeklileri müjde beklerken...

Memur emekli ikramiyesinde art arda davaları emekliler kazandı ancak yeni tasarıyla alacaklar takside bağlandı

Hükümetin 30 yılını doldurmuş memur emeklilerine müjde diye açıkladığı tasarının altından emeklileri mağdur edecek düzenleme çıktı. Memur emeklisi, zaten peşin aldığı ikramiyeyi şimdi 2017'nin sonunda alabilecek.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre memurlara 1976 yılından bu yana, 30 yılın üzerindeki çalışma süreleri için emekli ikramiyesi ödenmiyordu. Sonunda memurlar dava açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve hükümetin itirazına rağmen mahkemeler memurları haklı buldu, 30 yılın üzerindeki çalışmalar için de ikramiye ödeneceği mahkeme kararıyla kesinleşti. Memur emeklilerinin dava sayısı 40 bini aşınca SGK'nın artan masrafları dikkat çekmeye başladı. En az 400 bin emeklinin daha dava açacağının belirlenmesi üzerine hükümet zorunlu olarak bir tasarı hazırladı ve yapacağı ödemeleri ‘müjde' diye açıkladı.
Ancak Meclis'e sunulan tasarıya göre, 30 yılın üzerindeki çalışma süreleri için hak edilen emekli ikramiyesinin tamamı değil, sadece 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı ödenecek. Bu ödeme de başvuru tarihinden itibaren 3 ay sonra yapılacak. Geri kalan tutar ise 1 yıl sonra emeklinin hesabına yatırılacak.

Tasarı çıkıncaya kadar, dava açıp kazanan örneğin emekli emniyet müdürleri 30 ila 50 bin lira arasında değişen ikramiyesinin tamamını SGK'dan hemen alıyordu. Şimdi ise örneğin 40 bin lira alacağı olan emekli en iyi ihtimalle bu yılın sonuna doğru 7 bin 500 lirayı alacak, geri kalan 32 bin 500 liranın ödenmesi için ise 2017 yılının sonunu bekleyecek.

SGK ÖDEMELERİ YAPMAYI DURDURDU

SGK, tasarının açıklanmasının ardından, dava sürecini tamamlamış memur emeklilerine yaptığı ikramiye ödemelerini durdurdu. Bu nedenle binlerce memur emeklisi, kazanılmış mahkeme kararlarına rağmen hak ettikleri ikramiyelerini tasarı görüşülüp yasalaşıncaya kadar tahsil edemeyecek. Dolayısıyla hükümet, emekliye müjde diye açıkladığı tasarıyla, on binlerce emeklinin ikramiye alacağını da dondurmuş oldu. Ayrıca tasarıyla, davaları kazanan avukatların alacaklarının da 4'te 3'ü iptal edilerek kazanılmış hakları yok sayıldı. Tasarının ciddi hak kayıplarına neden olduğuna dikkat çeken avukatlar, yasanın Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini ifade ettiler.

Etiketler memur emekli SGK ikramiye