Milyonlarca emeklinin hayali belli oldu! İşte o 4 madde

Milyonlarca emeklinin hayali belli oldu! İşte o 4 madde
Güncelleme:

Türkiye'de yıllarca çalıştıktan sonra rahat bir nefes almak isteyen emeklilerin talepleri belli oldu.

Maaşları Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesapladığı enflasyona göre belirlenecek olan emekliler, bu hesaplamaya güvenmiyor.

Birleşik Emekliler Sendikası’nın çağrısıyla toplanan emekliler, TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında, "Askıda ekmek ve pazar artığı toplamak istemiyoruz” dedi.

Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül, “2002’de asgari ücret 184 TL iken en düşük emekli maaşı 257 TL idi, yine 2002 yılında en düşük emekli maaşı ile yaklaşık dokuz adet çeyrek altın alınabiliyorken bugün iki tane çeyrek altın alınabiliyor. Bize 3 bin 500 TL ile bir ay sağlık, barınma ve beslenme ihtiyacınızı karşılayın diyenlere bu emekli maaşıyla siz bir ay geçinin diyoruz. Emekliler olarak askıda ekmek ve pazar artığı toplamak istemiyoruz” dedi.

"KİRA ZAMMINI KARŞILAYAMIYORUZ"

Kira zammını karşılayamadığını söyleyen Aysel Lüle isimli emekli bir vatandaş, “Kızımın yanına taşındım. Üç bin 600 TL maaş alıyorum, ev sahibim 6 bin TL kira istiyor. Önceden insanlar emekli olunca ev alabiliyordu. Biz ise eti ancak vitrinlerde görüyoruz. Onurlu bir şekilde yaşam sürebileceğimiz bir ücret istiyoruz” diye konuştu.

Faturalar nedeniyle doğalgazı açmaya korktuğunu dile getiren Sultan Aydanoğlu, “Yabancı emekliler gelip Türkiye’yi karış karış geziyor. Biz oturduğumuz semti dahi gezemiyoruz" dedi.

İŞTE EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Emekliler taleplerini şu şekilde sıraladı: "En düşük emekli maaşı yeni açıklanacak asgari ücret oranına yükseltilsin. Bu taban ücreti olsun ve üzerine enflasyon farkı uygulansın. Bayramlarda verilen bin 100 TL bayram harçlıklarının ismi ikramiye olarak değiştirilsin ve bu rakam asgari ücret oranına yükseltilsin. Sağlıkta katkı payı kaldırılsın."