Öğretmenlerin yıllık izinleri buhar oluyor!

Öğretmenlerin yıllık izinleri buhar oluyor!
Güncelleme:

AK Parti'nin yeni yasa teklifiyle birlikte salgın nedeniyle eğitime verilen ara, yaz aylarında telafi edilecek. Telafi eğitimi verecek öğretmenlerin iki ay olan tatil süreleri, bir ayı geçmeyecek şekilde kısaltılacak.

AK Parti’nin, ‘Koronavirüs önlemleri’ kapsamında hazırladığı, ‘Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte, salgın nedeniyle eğitime verilen aranın yaz aylarında telafi edilmesi öngörüldü.

AK Parti, doçentlik sınavı sayısının artırılabilmesi, vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanlarının mali haklarının devlet üniversitelerinde çalışan emsalleriyle eşitlenmesi, üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerine finansman desteği verilebilmesi ile iki yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sundu. Vakıf üniversiteleri ve yükseköğretim ile bazı alanları düzenleme konusunda, ‘ilgili kurumlara’ yetki verilmesini öngören 28 maddelik kanun teklifinde öğretmenlerin yaz tatili ile ilgili önemli değişiklikler de yer aldı.

İZİNLER KISALACAK

Salgın, doğal afet ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle uygulanacak telafi eğitiminin ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda öğretmen izinlerinden kesinti yapılması teklif edildi. Kanun teklifinde, 10 yıldan az hizmeti olan öğretmenlerin yılda 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olan öğretmenlerin ise 30 gün yıllık izin kullanabileceği ifade edildi. Teklife göre okul idarecileri ise tatil aylarında sırayla yıllık izin kullanabilecek.

GELİRLERİN YÜZDE 2’SİNE BLOKE

Rektörlerin döner sermayeyi kullanım hakkının yüzde 20 ile sınırlandırmasını öngören teklifte, dikkat çeken bazı değişiklik teklifleri şöyle:

-  Öğretim görevliliği için tezli yüksek lisans, asgari şart olacak.

- Üst üste dört dönem katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyen açıköğretime kayıtlı öğrencilerin ilgili program ile ilişiği kesilecek.

- Vakıf üniversitelerine, her bir diploma programı için yüzde 15 ücretsiz öğrenci okutma yükümlülüğü getirilecek.

- Mali açıdan sorun yaşayan ve eğitim öğretimi sürdüremeyecek hale gelen vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin eğitiminin kesintiye uğramadan tamamlatılması amacıyla bir teminat fonu oluşturulacak.

- Vakıf üniversitelerinin, elde ettikleri yıllık toplam öğrenci gelirlerinin yüzde 2'sini, bir kamu bankasına açacakları hesapta bloke etmesi zorunlu olacak.

- Araştırma görevlisi kadrosunda olup tezini tamamlayan araştırma görevlilerine, bu kadrolarında altı ay daha kalma hakkı getirilecek.

- Ankara Bilim Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi isminde iki yeni vakıf üniversitesinin kurulacak.

- İkinci lisansüstü eğitimine kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücreti, üniversite ya da enstitü yönetimlerince belirlenecek.

Birgün