Okulların tatile girdi, olan ücretli öğretmenlere oldu

Okulların tatile girdi, olan ücretli öğretmenlere oldu
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı, milyonlarca öğretmeni ilgilendiren ara tatilde ek ders ücreti ödemesinde topu Sayıştay’a attı. Ek ders düzenlemesi için Sayıştay’ın görüşü bekleniyor

Birgün'ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Karnesiz Ara Tatil” uygulaması, milyonlarca öğretmeni mağdur etti.

Bakanlığın bu yıl ilk defa uyguladığı ara tatilin ek ders düzenlemesi yapılmadan hayata geçirilmesi, eğitimcilerin tepkisine yol açtı.

MEB’in ara tatil uygulamasının tanıtımında açıkladığı, “Ara tatilde ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinde kesinti yapılmayacak” sözü de lafta kalınca, çok sayıda öğretmen uygulamaya isyan etti. Okul müdürlerinin, “Ara tatilde okula gelmeyin” dediği ücretli öğretmenlerin kasım ayı maaşının bin liranın altına düşmesi bekleniyor.

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Milyonlarca öğretmenin yanıtını merakla beklediği, “Ara tatilde ek ders ücreti ödenecek mi?” sorusu daha da karmaşık bir hal aldı. 16 Kasım Cumartesi günü başlayan ve 25 Kasım Pazartesi günü bitecek olan ara tatilde çalışmaya devam eden öğretmenlere ödenmesi gereken ek ders ücretlerine ilişkin halen net bir adım atılmadı. MEB’in ek ders düzenlemesine ilişkin temas kurduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Yasal düzenleme gerekiyor” yanıtını verince son söz, Sayıştay’a kaldı.

SAYIŞTAY GÖRÜŞÜ BEKLENİYOR

Bakanlık, “Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”da yapacağı değişiklik için Sayıştay’ın görüşünü bekliyor. Sayıştay görüşünün ardından, eğitim yılı başlangıcından ara tatillere alınan mesleki çalışmaların mevzuata yazılarak, öğretmenlerin ek ders ücreti almasının önünün açılması bekleniyor. Ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulması gerekiyor.

ÜCRETLİLER MAĞDUR OLACAK

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin ara tatil için ek ders ücreti alma ihtimali olsa da ücretli öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeyecek.

Bakanlığın, “2019-2020 eğitim öğretim yılı çalışma planına göre, ücretli öğretmenler ara tatilde okula devam edecek, ücretlerinde bir kesinti yapılmayacak” açıklamasına karşın okul yönetimlerinin, “Okula gelmeyin” dediği ücretli öğretmenlerin kasım ayı maaşında büyük kesintiler olacak.
 

Birgün