Sendikalardan işçi hakları için imza kampanyası

Sendikalardan işçi hakları için imza kampanyası
Güncelleme:

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP), pandemi döneminde TBMM'yi göreve çağırmak ve işçi sorunlarına dikkat çekmek için imza kampanyası başlattı. Açıklamada, işten çıkarmalara ve fırsatçı uygulamalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

Covid-19 (korona virüsü) salgınının Türkiye’ye ulaştığının resmen açıklanmasının üzerinden 1 yıl geçti. Sağlık Bakanlığı’nın 10 Mart 2021 tarihli resmi verilerine göre bugüne kadar Türkiye’de; 2 milyon 821 bin 943 kişi korona virüse yakalandı, 29 bin 227 kişi vefat etti. Korona nedeniyle vefat edenlerden en az 832’sinin çalışmak zorunda olduğu için işbaşında virüse yakalandığını belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP), salgının emekçiler için bir sağlık sorunu olmaktan öte sosyal ve ekonomik bakımdan bir ölüm kalım savaşı haline geldiğine vurgu yaptı.

Şubeler Platformu, işçilerin yakıcı sorunları için TBMM'yi görevi çağırmak amacıyla bir imza kampanyası başlatırken, İSŞP Dönem Sözcüsü TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:

Hükümetin pandemiyle mücadele gerekçesiyle aldığı; işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi yetersiz ve komik önlemler işverenler tarafından avantaja dönüştürüldü, işçiler üzerinden menfaat sağlandı.

ÜCRETSİZ İZİN ADI ALTINDA 2,5 MİLYON İŞÇİ GÜNLÜK 47 LİRAYA MAHKUM EDİLDİ

İşten çıkarma yasağına rağmen 2020 yılı ocak-aralık döneminde yaklaşık bir buçuk milyon çalışanın işsizlik maaşına başvurduğu resmi verilere yansıdı. Bu rakamı da dikkate aldığımızda TÜİK ’in açıkladığı Türkiye’deki işsizlik oranı bile 5 milyona yaklaştı. İşsizliğin yeni adı olan ve işverenlerin tek taraflı karar verdiği “ücretsiz izin” uygulaması ile 2 milyon 471 bin işçi günde 47 liraya imkânsız hayatlara mahkûm edildi. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi işverenler işçileri tazminatsız işten çıkarmak için “Kod-29’u” araç olarak kullanmaya başladılar, pek çok işçinin iş akdi “Kod-29” uygulaması ile feshedildi.

İŞVERENLER, İŞTEN ATMA YASAĞININ ARKASINDAN DOLANIYOR

Bilindiği gibi 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesi “işverenlerin haklı nedenle derhal fesih hakkı”nı düzenlemektedir. 25. Maddenin 2. Bendi “ahlak ve iyi niyet kurallarına uyman hallerde yapılacak fesih hakkını tanımlamaktadır. Pandemide ilan edilen işten çıkarma yasağının istisnası olan 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25 Md. 2. Bendi işverenler tarafından gerçek anlamı dışında kullanılmaktır. 4857 Sayılı Kanunu’nun 25/2 bendi ile işverenler, işten atma yasağını arkadan dolanmakta, fırsatçılık yapmaktadır. 4857 Sayılı Kanunu’nun 25/2 bendi ile yapılan fesih işlemleri için işten çıkış bildirgelerine tanımlanan Kod-29; işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymağını iddia ediyor. Bu nedenle Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler yasal olarak işsizlik maaşından da yararlanamıyor.

TBMM'YE ÇAĞRI

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) olarak Koronavirüs Pandemisinin 1. Yılında Milletvekillerine sesleniyoruz;

 - Pandemi bahanesiyle ortaya konulan işçi kıyımına, keyfi ve fırsatçı uygulamalara karşı işçilerin yanında olun!

- Pandemide işten çıkarma yasağı, Kod-29’u da kapsayacak şekilde genişletilmelidir.

- İşverenin tekeline verilen ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatılarak, bu uygulamadan yararlandırılan işçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir.

- İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı; “ahlak”, “kötü niyet” vb. gerekçelerle keyfi işten çıkarmaların engellemesi için 4857 Sayılı İş Yasası’nda acilen gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

- Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır.
İşçilerin tazminat hakları her durumda garanti altında olmalıdır. (EKONOMİ SERVİSİ)