TÜİK açıkladı: Umudunu yitirenler rekor kırdı!

TÜİK açıkladı: Umudunu yitirenler rekor kırdı!
Güncelleme:

İş bulma umudunu yitirenlerin sayısı son bir yılda 2.2 kat artış gösterdi. TÜİK'in işsiz saymadığı bu kesimin sayısı ilk kez 1.5 milyonu aşarak rekor kırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı son verilere göre ülkede işsizlik azalıyor.

Resmi verilere göre, işsiz sayısı 2020 Ekim döneminde geçen yılın aynı ayına göre 391 bin kişi gerileyerek 4 milyon 5 bin kişi oldu. Ancak TÜİK, iş bulma umudunu yitirenleri ve iş aramayanları işsiz saymıyor. Bu kişiler de eklendiğinde gerçek işsiz sayısı 8 milyon 353 bine ulaşıyor.

TÜİK'in tablolarına bakıldığında son bir yılda iş bulma umudunu yitirenlerdeki artış dikkat çekiyor.

Verilere göre son bir yılda iş bulma umudunu yitirenlerin sayısı yüzde 126 artış gösterdi.

TÜİK KİMLERİ İŞSİZ SAYIYOR?

Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki kişiler işsiz nüfusa dahil. 2014 yılı öncesinde iş arama kriterinde referans dönemi olarak “son 4 hafta” yerine “son 3 ay” kullanılmaktaydı.

 Ekim 2019 döneminde iş bulma umudu olmayanların sayısı 668 bindi. Bir yılda bu sayı 843 bin kişi artarak 1 milyon 511 bine çıktı. Böylece Türkiye tarihinde ilk kez iş bulma umudunu yitirenlerin sayısı 1.5 milyon kişiyi aşarken, son bir yıllık yükselişteki istikrar ise dikkat çekti.

TÜİK açıkladı: Umudunu yitirenler rekor kırdı! - Resim : 1
TÜİK verilerine göre son 1 yılda iş bulma umudunu yitirenler...

İŞ GÜCÜNE KATILIM YÜZDE 50

83 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'nin 62 milyon 935 bin çalışabilir nüfusu var. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 50 seviyesinde. Yani her iki kişiden biri çeşitli nedenlerle çalışmıyor.

Sayısı 31 milyon 483 bini bulan işgücüne dahil olmayan nüfusun en büyük bölümünü ev işleriyle meşgul 10 milyon kişi oluşturuyor. Çalışamaz halde 5 milyon kişi, emekli 4 milyon 752 bin kişi bulunuyor.

İş aramayıp, çalışmaya hazır olanların toplam sayısı ise 4 milyon 348 bin.