Yoksulluk sınırı 3 bin 743 liraya yükseldi!

Yoksulluk sınırı 3 bin 743 liraya yükseldi!
Güncelleme:

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz ay çalışan tek bir kişi için yoksulluk sınırının 3 bin 743 lira, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddini ise 7 bin 625 lira olarak hesapladı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, bu yılın ekim ayına ait Asgari Geçim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 743 lira 67 kuruş, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 7 bin 625 lira 85 kuruş olarak belirlendi.

Sonuçlar, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 58 lirayla yüzde 0.78 oranında arttığını gösterdi.

 Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0.93 oranında yükselerek 2 bin 892 lira 24 kuruş olarak hesaplandı.

Türkiye'de 4 kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı geçen ay 2 bin 849 lira 69 kuruş oldu.

TÜİK verilerinde 1103 lira olarak belirlenen kira gideri ekimde ortalama maaşının yüzde 24.64'üne denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 63.63'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak durumunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için geçen ay maaşından geriye 1628 lira kaldı.

‘EK ZAM KAÇINILMAZ'

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, piyasalarda yaşanan hareketlenmenin zorda olan memuru daha da zora soktuğunu ifade etti. 

Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmede düşük maaş artış oranı uygulandığını belirten Kahveci, şunları kaydetti:

"2020 yılı için yüzde 4+4 zam reva görülen kamu çalışanları yaklaşan kış aylarının nasıl geçeceğini düşünürken bir de üzerine son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisini derinden hissetmektedir. 2021 yılı için ise kamu çalışanlarının alacağı zam oranı yüzde 3+3'tür. Resmi verilere göre gıda enflasyonu yıllık yüzde 16.51 olmuştur. Cebimize yansıyan gerçek enflasyon ise bunun çok daha ötesidir. Türkiye Kamu-Sen olarak uzun zamandır talep ettiğimiz ek zammın verilmesi artık kaçınılmazdır. Yeni göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan'dan beklentimiz ekonomik gerçekler ışığında toplumun tüm kesimleri ile birlikte memurlarımızın da bu darboğazdan çıkarılması yönündedir."

Seçiniz...

AYM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesine fren AYM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesine fren Vurup yaralı halde bırakmışlar... Türkiye'nin en eşsiz canlılarından biri bu halde görüntülendi Vurup yaralı halde bırakmışlar... Türkiye'nin en eşsiz canlılarından biri bu halde görüntülendi Gençlerin istinat duvarı üstündeki sohbeti feci bitti! Gençlerin istinat duvarı üstündeki sohbeti feci bitti! Bankaların 0 faizli kredilerinde rekor: Faizsiz krediler 150 bin TL'ye ulaştı! Bankaların 0 faizli kredilerinde rekor: Faizsiz krediler 150 bin TL'ye ulaştı! Sokak ortasındaki silahlı kavgada, yoldan geçen bir genç kız vurularak öldü! Sokak ortasındaki silahlı kavgada, yoldan geçen bir genç kız vurularak öldü! Fatih Altaylı beynindeki tümör nedeniyle ameliyata alındı Fatih Altaylı beynindeki tümör nedeniyle ameliyata alındı Ekrem İmamoğlu aday olamazsa kim olmalı anketinde sürpriz isim! Ekrem İmamoğlu aday olamazsa kim olmalı anketinde sürpriz isim! Füzeler hastaneyi vurdu! Bu savaş değil, bir katliam! Füzeler hastaneyi vurdu! Bu savaş değil, bir katliam! Tepkilerin odağındaki dizinin ipi çekildi: Erken final kararı verildi! Tepkilerin odağındaki dizinin ipi çekildi: Erken final kararı verildi! Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş hakkında olay iddia: Resti çekti, masaya yumruğunu vurdu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş hakkında olay iddia: Resti çekti, masaya yumruğunu vurdu
''Türkçe'nin Başkenti'' Karaman'da Arapça İstiklal Marşı skandalı için 5 gün sonra soruşturma! ''Türkçe'nin Başkenti'' Karaman'da Arapça İstiklal Marşı skandalı için 5 gün sonra soruşturma! AK Parti'ye geçen belediye başkanından olay iddia: ''Özgür Özel eşimi arayıp...'' AK Parti'ye geçen belediye başkanından olay iddia: ''Özgür Özel eşimi arayıp...'' Hakimle tartıştığı için hapse atılan sanık karara itiraz edip tazminat kazandı! Hakimle tartıştığı için hapse atılan sanık karara itiraz edip tazminat kazandı! Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Emniyet sabit radarların yerlerini tek tek açıkladı Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Emniyet sabit radarların yerlerini tek tek açıkladı Bu görüntüleri izlerken donabilirsiniz: Karadeniz'in buz gibi sularına meydan okudu Bu görüntüleri izlerken donabilirsiniz: Karadeniz'in buz gibi sularına meydan okudu Minik çocuğun 7 yıllık esareti çöp evde bitmişti... Adını bile yanlış biliyormuş Minik çocuğun 7 yıllık esareti çöp evde bitmişti... Adını bile yanlış biliyormuş İzmir'deki taksici cinayetinde kan donduran görüntüler İzmir'deki taksici cinayetinde kan donduran görüntüler Yalancı bahara veda edin... Yağışlar geri geliyor; bayram tatilinin hava durumu belli oldu Yalancı bahara veda edin... Yağışlar geri geliyor; bayram tatilinin hava durumu belli oldu 72 yaşında hurda toplayarak yaşamını sürdüren Ümmi teyze tek hamlesiyle Türkiye'nin en zengini oldu! 72 yaşında hurda toplayarak yaşamını sürdüren Ümmi teyze tek hamlesiyle Türkiye'nin en zengini oldu! Akaryakıt fiyatlarına bir savaş zammı daha: Koşun depoları fulleyin! Akaryakıt fiyatlarına bir savaş zammı daha: Koşun depoları fulleyin!