CARİ AÇIK RAKAMLARI AÇIKLANDI !

CARİ AÇIK RAKAMLARI AÇIKLANDI !
Güncelleme:

Mayıs ayındaki cari açık rakamları 3,99 milyar dolar olarak belirlendi.

Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları açıklandı. Mayıs ayında cari açık beklentilerin üzerinde 3,99 milyar dolar oldu.

Türkiye ekonomisi 2015 yılı Mayıs ayında 3.99 milyar dolar açık açık verdi. Cari işlemler açığının mayıs ayında 3.6 milyar dolar olması bekleniyordu. Cari açıkTurkcell'in nisan ayı başında gerçekleşen temettü ödemelerinin etkisiyle 3 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gelerek 3.41 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarının gösterildiği "Net Hata ve Noksan" kalemi mayıs ayında 1.8 milyar dolarlık girişe işaret ediyor. Net Hata ve Noksan, Ocak-Mayıs döneminde 8.9 milyar dolar oldu. 

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon ABD doları artarak 3.994 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 44.687 milyon ABD dolarına yükseldi.   

Açıklamada şöyle denildi: "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon ABD doları azalarak 5.367 milyon ABD dolarına gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 272 milyon ABD doları azalarak 2.138 milyon ABD doları ve birincil gelir açığının 147 milyon ABD doları artarak 814 milyon ABD doları olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkili olmuştur. Parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılın Mayıs ayında 621 milyon ABD doları, bu yılın aynı ayında ise 108 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 169 milyon ABD doları tutarında azalarak 2.110 milyon ABD dolarına gerilemiştir. Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 219 milyon ABD doları artarak 407 milyon ABD doları olmuştur."