Cari açık rakamları açıklandı

Cari açık rakamları açıklandı

Cari işlemler açığı Mayıs'ta 1.4 milyar dolar azalarak 2.86 milyar dolara geriledi.

Altın ihracatındaki artış ve dış ticaret açığında daralma ile, cari işlemler açığı Mayıs'ta 1.4 milyar dolar azalma ile 2.86 milyar dolara geriledi.
 
Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, yılın ilk beş ayında 13.68 milyar dolar ve oniki aylık cari işlemler açığı 27.25 milyar dolar olarak hesaplandı.
 
Merkez Bankası açıklamasında, cari işlemler hesabındaki Mayıs ayı gelişmeleri için, "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre 1.72 milyar dolar azalarak 3.76 milyar dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 292 milyon dolar azalarak 442 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Mayıs ayında 109 milyon dolar net ithalat gerçekleşirken, bu yılın aynı ayında 505 milyon dolar net ihracat kaydedildi" denildi.
 
Turizm gelirlerinde azalma
Merkez Bankası verilerinde, "seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler" olarak tanımlanan turizm gelirleri de, Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre 559 milyon dolar azalarak 1.22 milyar dolara düştü. Buna karşılık, yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 315 milyon dolar azalarak 387 milyon dolara geriledi.
 
Merkez Bankası verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, geçen yılın aynı ayına göre 344 milyon dolar azalarak 587 milyon dolara gerilerken, portföy yatırımlarında 947 milyon dolar net giriş gerçekleşti.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 120 milyon dolar ve 1.49 milyar dolar net kullanım gerçekleşti.

DHA