Cep telefonuna yeni vergi geliyor !

Cep telefonuna yeni vergi geliyor !

Teknoloji ürünlerinde "yerli"yi teşvik etmek için ithal gelen ürünlere ek gümrük vergisi gelecek.

Türkiye 6 ay içinde tekrar ithal teknoloji ürünlerine ek zammı konuşuyor. Türkiye’ye gönderilen cihazlardaki maliyetleri inandırıcı bulmayan ve açılan soruşturmalarda somut sonuçlara ulaştığını belirterek, 2014 yılı sonunda, “Yakında cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi gelecek gibi görünüyor” çıkışı yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün de aynı konuda açıklamalar yaptı. Vatan'ın haberine göre Nihat Zeybekci, önümüzdeki 1-2 ay içinde cep telefonu, tablet, elektrik elektronik özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde ve anti damping soruşturmaları kapsamında özel tedbirlerin uygulanacağını bildirdi.. 

35 milyar dolarlık ithalat
 
Bakanlığının son 18 ayına ilişkin değerlendirmeleri içeren basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı olarak ithalatın üzerinde önemli tedbirler alacaklarını belirtti. Zeybekci, yürütülen incelemeler, anti-damping soruşturmaları, ilave gümrük vergileri gibi önlemler paketlerinin hitap ettiği toplam ithalat grubunun 35 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi. Zeybekci, bu ithalat grubunu önemli şekilde takip ettiklerini kaydederek, gelecek bir-iki ay içerisinde çok önemli sektör gruplarının da özel tedbirle karşılaşacağını ifade etti. 
 
Bu tedbirlerin hangi ürünlere uygulanacağı sorusu üzerine Zeybekci, “Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Diğer anlamda da kimya gruplarıyla çalışmalarımız devam ediyor, bunları da yakında göreceğimiz ürün grupları olarak görebiliriz” dedi. Zeybekci, soruşturmanın sonuçlanmak üzere olduğunu  belirterek, yerli üretimi koruma adına böyle adımlar atılacağını dile getirdi. Zeybekci, yapılanın bir vergilendirme olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti: 
 
Fiyatları artıracak
 
“Bu içerideki üretimi teşvik eden, rekabet gücünün artıran bir uygulama. Cep telefonlarını yerli üretime aldığınızda daha cazip hale getiren, onu vatandaşımızın kullanımına daha ucuz sunan uygulama. Üçüncü ülkelerden, yerli üretimi engelleyen, cep telefonu, tablet, bazı bilgisayar ve iletişim cihazlarında Türkiye’ye ihracat yapmaları kaydıyla verilen destekler ve teşvikler var. Türkiye’deki üretimin canlanmasını engelleyici destekler var. Yaptıkları desteği ülkeye giren haksız rekabetin üzerine vergi olarak koyuyoruz ve ürün fiyatlarında Türkiye’de bunun üretimini sağlayacak cazibeyi sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla ithal ürünlerdeki, cep telefonlarındaki fiyatların artması söz konusu.” 
 
% 5’in altında yerimizde sayarız
 
İlk çeyrekte iç tüketimin katkısıyla yüzde 2.3’lük bir büyüme yakalandığını ve ikinci çeyrekte daha yüksek büyüme beklediklerini kaydeden Zeybekci, “Bu yıl büyümede iç talep öne çıkacak, yüzde 5’in altındaki büyümeyle Türkiye yerinde sayıyor olacak” dedi. Ukrayna, Rusya ve Suriye’de yaşanan çatışmaların bölgeye olduğu kadar Türkiye ekonomisine de olumsuz etkisinin bulunduğunu vurgulayan Zeybekci, bu yıl ihracatta 6.4 milyar dolarlık bir düşüş olacağını kaydetti. Bakan, parite kaynaklı etkinin de 12.6 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade etti.
 
Bir seçim daha olursa da bir şey olmaz
 
Ekonomi Bakanı Zeybekci, gelecek hafta başlaması beklenen koalisyon görüşmelerinde ana konunun ekonomi ve bütçe gibi başlıklar olması gerektiğini ve bu konuda hangi partiyle anlaşırlarsa sorun olmayacağını söyledi.”Hangi koalisyon olursa Türkiye ve ekonomi için iyi olur, buna bakılacak” diyen Zeybekci, “Tekrar seçim kimsenin tercih ettiği bir seçenek değil. Elbette piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez ama koalisyon kurulamazsa ve bir seçim daha olursa da birşey olmaz” ifadesini kullandı.