Çin’in ithalat ve ihracatında sürpriz düşüş

Çin’in ithalat ve ihracatında sürpriz düşüş
Güncelleme:

Çin'in dış ticaret verileri ekimde beklentilerin oldukça dışında gerçekleşti. Çin'de ihracat ve ithalat 2020'den bu yana ilk kez aynı anda düşüş gösterdi.

Çin’in hem ihracatı hem de ithalatı, küresel resesyon riskinin talep üzerindeki baskısı ve sıfır Covid, konut krizi gibi problemlerin yurtiçi talebi vurması nedeniyle iki yıldan fazla bir süredir ilk kez beklenmedik bir şekilde düştü.

Çin Gümrük İdaresi tarafından bugün açıklanan verilere göre, dolar cinsinden ihracat ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 düştü. Beklentiler yüzde 4,5 artış düzeyindeydi.

İthalat ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7’lik düşüşle Ağustos 2020’den bu yana en kötü performansı izledi. Çin ekimde 85,15 milyar dolarlık ticaret fazlası verdi.

Yuan cinsinden ise Çin’in dış  ticareti yılın ilk on ayında yıllık yüzde 9,5 artışla 34,62 trilyon yuan’a (yaklaşık 4.79 trilyon dolar) yükseldi. İhracat yıllık yüzde 13 artışla 19,71 trilyon yuana, ithalat ise bir yıl öncesine göre yüzde 5,2 artışla 14.91 trilyon yuana yükseldi. Yuan dolar karşısında yılın başından bu yana yüzde 15’e yakın değer kaybetmişti.

RİSKLER ARTIYOR

Çin Ticaret bakanlığı sözcüsü Shu Jueting geçen ay yaptığı bir açıklamada, dördüncü çeyrekte “dış talep büyümesinde yavaşlama riskinin arttığını” söylemişti. Shu, Çin için ticaret ortamının giderek daha karmaşık hale geldiğini ve belirsizliklerin artmakta olduğunu belirterek, dünya ekonomik ve ticari büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çekmişti.

Çin’in sıfır Covid politikası nedeniyle aldığı sıkı önlemler, talep ve üretim üzerinde önemli endişe kaynağı oluşturuyor. Bu strateji ekonomik durumdaki iyileşme umutlarını kırarken Çinli hanelerin rekor bir hızda tasarruf etmesini ve harcamaları kısmasını da teşvik ediyor.