Dev bankalarda kıyım başlıyor

Dev bankalarda kıyım başlıyor
Güncelleme:

Alman devi Commerzbank'tan sonra Hollandalı İNG Bank da işçi çıkaracağını duyurdu.

Avrupa'nın büyük bankalarından kötü haberler peş peşe geliyor. Tarihinin en kötü günlerini geçiren, hisseleri çakılan Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın ardından dün Commerzbank 9.600 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Bu haberin yankıları sürerken, bir başka şoke eden haber de bugün Hollanda'nın en büyük bankası ING Bank'tan geldi. ING, binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Hollanda'da yayınlanan Het Financieele Dagblad gazetesi konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve adını vermeyen kaynakların verdiği bilgiye göre Hollanda'nın en büyük bankası ING Bank'ın Pazartesi günü yatırımcılarla bir araya geldiği gün, binlerce kişiyi işten çıkaracağını açıklayacağını yazdı.

Habere göre yeniden organizasyon daha çok bankanın merkez yönetiminde gerçekleşecek. Bankanın bu yeniden organizasyon ile milyarlarca euro maliyet tasarrufu sağlaması bekleniyor.

Bankanın sözcüsü Raymond Vermeulen konuyla ilgili yorum yapmadı. Bloomberg News'te yer alan habere göre bankanın toplam çalışan sayısı 52 bin civarında.

TÜRKİYE OPERASYONU İLE İLGİLİ ŞÜPHELER VAR

Gazetenin haberine göre banka Belçika, Hollanda, Almanya ve Polonya'da fırsatlar görüyor. Bununla birlikte gazetenin iddiasına göre bankanın Türkiye'deki operasyonu ile ilgili soru işaretleri bulunuyor.

Banka CEO'su Ralph Hammers ING Bank'ı daha çok Avrupa'ya odaklanan bir banka haline getirmişti. CEO Hammers rekor seviyedeki düşük faiz oranları ve sermayenin artırılması yönündeki talepler dolayısıyla karlılığın azalması nedeniyle ana pazarı dışındaki alanlarda tüketici ve kurumsal kredileri genişletme arayışı içerisinde.

HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ

Hollanda'nın en büyük bankası ING Groep NV hisse senetleri, bankanın binlerce kişiyi işten çıkaracağına ilişkin haberin ardından Amsterdam'daki işlemlerde sert düştü.

Bankanın hisse senetleri, yüzde 3.1 değer kaybederek Amsterdam saatiyle 09:01'de 10.52 euroseviyesine geriledi.

ALMAN BANKALARINDA DA KIRMIZI ALARM!

Alman bankaları için tehlike çanları çalıyor. 14 milyar dolarlık cezanın ardından 'tarihi dibi' gören hisseleri nedeniyle zor günler geçiren Deutsche Bank'taki kriz derinleşiyor. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri tarihi düşük seviyelere gerilerken, bankanın piyasa değeri yıl başından bu yana yaklaşık 15 milyar Euro eridi. Banka hisselerindeki düşüşte ABD makamlarıyla olan hukuki sorunların ve sermaye sıkıntılarının etkili olduğu belirtiliyor. Kamuoyunda, sorunun daha da derinleşmesi durumunda Alman hükümetinin devreye girebileceği görüşü ağır basarken, hükumet yetkilileri bankanın devlet yardımı almasının söz konusu olmayacağını ifade ediyor.

Öte yandan Deutsche Bank zor günler yaşarken, dün de Commerzbank'tan kötü haberler gelmeye başladı.

9.600 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank yeniden yapılanma planlarını resmen duyurdu. Yapılan açıklamaya göre iş gücünün yüzde 20'sini oluşturan yaklaşık 9600 kişi işten çıkarılacak.

Gelişmekte olan bölgelerde 2.300 istihdam yaratacak olan Commerzbank, nette 7.300 kişiyi işten çıkaracak. Yeniden yapılanmanın 1,1 milyar euro masraf yaratacağını hesaplayan Commerzbank, 2016 yılını 700 milyon euro zararla kapatmayı bekliyor.

Banka ayrıca, temettü ödemeyi de durduracak. Commerzbank, 2015 için Mayıs ayında hisse başına 0,20 euro temettü ödemişti.