Devletin muhasebesi bakkal defterinden kötü !

Devletin muhasebesi bakkal defterinden kötü !

Sayıştay'ın 2014 raporları şaşırttı.. Meğer milyarlarca liralık kayıp ve işlem hatası ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2014 yılı denetimleri sonucunda hazırlanan raporlar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na teslim edildi. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre 208 adet kamu idaresine ait Sayıştay Denetim Raporu da ilgili kuruluşlara gönderilmeye başlandı. Sayıştay’ın TBMM’ye sunduğu Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu ve Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu’nda çarpıcı tespitler yer aldı.

KAÇAK GEÇİŞ CEZALARI MUHASEBEDE YOK

Buna göre, 142 kamu idaresinden 104’ü, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenleri hakkında açıklama yapmadı. Muhasebe kayıtlarındaki tablolar yanlış tutulduğu için bazı hesaplardaki rakamlar olduğundan fazla, bazılarında ise olması gerekenden az görünüyor. Örneğin, Karayolları Genel Müdürlüğü hesaplarındaki hata nedeniyle mail tablolara 17.2 milyar liralık fazla yansıdı.

Karayolları Genel Müdürlüğü köprü ve otoyollardaki gişelerinden kaçak geçiş yapan araçlara kestiği cezalardan elde edilen gelirler muhasebe kayıtlarına yansıtılmadı. Sayıştay denetçileri, köprü ve otoyollarda gerçekleşen toplam 169 milyon 982 bin liralık kaçak geçiş bedelinin tahakkuk kaydının yapılmadığını bu nedenle mali tablolarda yer almadığını tespit etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yabancı plakalı araç ve sürücülere kesilen trafik cezalarının takibi mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle yapılamıyor.

İhalesiz alım gerçekleşti

Sayıştay denetçileri tarafından kamu idarelerinin telefon, internet, elektrik ve doğalgaz alımlarını ilgili mevzuatlarında yapılan değişiklikler ve piyasalarda ortaya çıkan rekabete rağmen ihale yoluyla temin etmediği tespit edildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Merkez Bankası mevzuata aykırı olarak personel sağlık hizmeti giderlerini kurum bütçesinden karşılamaya devam ediyor. Spor Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ve bunların üzerinde bulunan spor tesislerinin mevzuata aykırı olarak; protokol ile kendilerine bedelsiz devredilen kişilerce üçüncü kişilere devredildiği belirlendi. Ayrıca, protokol ile kendilerine bedelsiz devredilen kişilerce gençlik ve spor hizmet ve faaliyetinin dışında kullanıldığı, kendilerine kiralanan kişilerce üçüncü kişilere kiralandığı veya devredildiği tespit edildi.