Doğalgaz fiyatlarında büyük düşüş

Doğalgaz fiyatlarında büyük düşüş
Güncelleme:

Avrupa'da kış döneminde hava şartlarının beklenenden daha ılıman geçmesi ve doğalgaz depolarındaki doluluk oranları, gaz fiyatlarında son 5 ayda yüzde 83 gerileme getirdi.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları ılıman geçen kış dönemi ve depolardaki doluluk oranının yüksek seyretmesine bağlı olarak son 5 ayda yüzde 83 geriledi.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de Şubat 2023 vadeli kontratlarda doğalgazın megavatsaat fiyatı 58,4 Euro’dan işlem görüyor.

SAVAŞ SONRASI REKOR SEVİYEYE ULAŞMIŞTI

Salgın dönemindeki arz-talep dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş sonrasında derinleşen enerji krizi, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını rekor seviyeye taşımıştı.

Ekonomilerin salgının etkilerinden kurtulmaya başlamasıyla Ağustos 2021’de megavatsaat başı 25 Euro olan doğal gaz fiyatları Ağustos 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak megavatsaat başı 342,8 Euro’yu görmüştü.

Avrupa’nın kış döneminde gaz arzında kısıt yaşayacağına ilişkin beklentiler de doğalgazdaki fiyatlamayı etkilemişti.

FİYATLARDA RAHATLAMA SAĞLAYAN İKİ UNSUR

Buna karşın, Avrupa’da kış döneminde hava şartlarının beklenenden daha ılıman geçmesi ve doğalgaz depolarındaki doluluk oranlarının önceki kış dönemlerine göre yüksek seyretmesi, gaz fiyatlarında rahatlama sağladı.

Böylece, 26 Ağustos 2022’de megavatsaat başı 342,8 avroyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan gaz fiyatları, Şubat 2023 vadeli kontratlarda megavatsaat başı 58,4 Euro’ya inerek son 5 ayda yüzde 83 düşüş kaydetti.

Mart 2023 vadeli kontratlarda doğalgazın megavatsaati 58,79 Euro, Nisan 2023 vadeli kontratlarda ise 59,8 Euro’dan işlem görüyor.

AB DEPOLARI YÜZDE 76 ORANINDA DOLU

Gas Infrastructure Europe verilerine göre, Avrupa Birliği’nde (AB) doğalgaz depolarındaki doluluk oranı 24 Ocak itibarıyla yüzde 76,3 iken, Birleşik Krallık’ta gaz depoları yüzde 72,7 dolu.

Almanya’da gaz depolarındaki doluluk yüzde 83,7, Fransa’da yüzde 70,7 ve İtalya’da yüzde 75 seviyesinde bulunuyor.

AB ülkeleri arasında doğalgaz depolarındaki en düşük doluluk oranı yüzde 45 ile Letonya’da görülürken Ukrayna’nın gaz depolarının doluluk oranı ise yüzde 21,9 olarak belirlendi.