Doğalgazımız kesilirse, Saray donacak mı ?

Doğalgazımız kesilirse, Saray donacak mı ?
Güncelleme:

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık doğalgaz maliyetine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün Katar’a gitmeden önce “Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık biliyorsunuz, doğalgazla tanışalı ne kadar zaman olduğu belli. Bu millet çileye alışık bir millettir” demesi, akıllara Ak Saray’ın aylık doğalgaz maliyetininin ne kadar olduğu sorusunu getirdi. Konuya ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ocak ayında Ak Saray’ın aylık 10 milyon lira doğalgaz maliyeti olduğunu açıklamıştı. 

Sözcü'deki habere göre Rusya ile uçak krizi devam ederken Türkiye, Rusya’nın sattığı doğalgazı kesme ihtimaline karşı yeni önemler arayışına girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Katar’a giderek bu ülke ile doğalgaz anlaşması imzaladı. Ancak Erdoğan’ın öncesinde yaptığı açıklamalar gündeme oturdu.

BM İklim Değişikliği Konferansı’na katıldığı Fransa’dan Katar’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan “Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık biliyorsunuz, doğalgazla tanışalı ne kadar zaman olduğu belli. Bu millet çileye alışık bir millettir. Kaldı ki Rus doğalgazı olmazsa biz yandık bittik diye bir durum yok. Rusya dışında birçok ülkeden doğalgaz aldığımızı zaten dile getirdim” yanıtını verdi.

Erdoğan’ın bu yanıtı sonrası Ak Saray’ın doğalgaz maliyeti tartışması başladı. Konuya ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ocak ayında bir açıklama yapmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyla ilgili açıklamasında “Kaçak Saray’ın 6 aylık doğalgaz ısıtma maliyeti 10 milyon lira olarak kent izleme merkezi uzmanlarımız tarafından hesaplandı. 6 ay kış, 6 ay yaz olduğu düşünülerek hesaplamalar yapıldı. Kaçak Saray’ın günlük 12 saat ısıtıldığı tahmini üzerinden maliyet hesaplandı. Oysa günlük 12 saat ile o büyüklükteki bir binanın ısıtılmayacağını düşünüyoruz, muhtemelen 24 saat ısıtılıyordur. Hesaplamalar en az maliyet üzerinden yapıldı. Isıtma süreleri farklıysa daha ciddi rakamları bulabilir” demişti.