Dolar 3.60'a merdiven dayadı, euro rekor kırdı

Dolar 3.60'a merdiven dayadı, euro rekor kırdı
Güncelleme:

Piyasalarda dolar 3.59 TL seviyesine yükselirken, euro 4.21 TL'yi aşarak rekor kırdı.

Kuzey Irak'taki gelişmeler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'ta faiz artışı yapacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi dolar/TL'de yukarı yönlü baskı yapmayı sürdürüyor.

TL'deki sert değer kaybı jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde oldu.

Dün akşam saatlerinde 3,58'in hemen altında işlem gören dolar/TL 12 Temmuz'dan beri en yüksek olan 3.5945'e kadar yükseldi.

Euro/TL ise 4,2162 ile tarihi zirvesine ulaştı.

Küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL'nin 2,5 ayın en yüksek seviyesine çıktığına dikkati çeken analistler, bugün yurt içinde Ağbal'ın konuşması, yurt dışında ise ABD’de büyüme ve Almanya’da enflasyon başta olmak üzere açıklanacak makro ekonomik verilerin takip edileceğini ifade etti.

ALTIN GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Altının gram fiyatı, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,12 artarak 147,8 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 243 lira, Cumhuriyet altını da 990 liradan satılıyor.

Küresel piyasalarda doların değer kazanmasından negatif etkilenen altının ons fiyatı ise güne de düşüşle başlamasının ardından şu dakikalarda yüzde 0,28 azalışla 1.279,28 dolardan alıcı buluyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın salı akşamı enflasyon hedefi hakkında iyimser açıklamalarda bulunmasının, altın fiyatlarında satış baskısına yol açtığını ifade etti.

Memiş, dün akşam açıklanan ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi reformu tasarısına yönelik iyimserliğin artmasıyla küresel piyasalarda doların değer kazandığını kaydederek, bu durumun altının ons fiyatının gerilemesine sebep olduğunu bildirdi.

Dolar/TL'nin değer kazanmasının gram altındaki düşüşleri sınırladığına değinen Memiş, teknik açıdan gram altında 146,20 liranın destek, 148,50 liranın ise direnç olarak öne çıktığını söyledi. Memiş, bugün Almanya'da enflasyon, ABD'de ise büyüme başta olmak üzere açıklancak verilerin takip edileceğini ifade ifade ederek, ayrıca jeopolitik gelişmelerin de piyasaların gündeminde olduğunu bildirdi.

Seçiniz...