Dolar 7,50'ye dayandı, Euro ise 9 TL'ye! Altın yeni rekorunu kırdı

Dolar 7,50'ye dayandı, Euro ise 9 TL'ye! Altın yeni rekorunu kırdı
Güncelleme:

Rekor üstüne rekor kıran dolar, euro ve altın bugün de yükselişini sürdürüyor. Dolar/TL 7,5 sınırına doğru yürürken, Euro da 9 TL'ye gözünü dikti. Gram altın ise 477 lira seviyesinden işlem görüyor.

Dolar kuru dün 7.40 TL'ye dayanıp tarihi zirveyi yenileyerek 7,39 seviyesinden günü tamamlamıştı. Bugün ise Dolar/TL kuru 7,40 seviyesinde seyrediyor. Euro ise 8,80 lira civarında işlem görüyor.  Dün 464 lira seviyelerinde seyreden altının gram fiyatı da 477 TL'den işlem görüyor.

Ons altın 2.000 doların üzerine çıkarken analistler 2.013 dolar direncinin izlendiğini, bu seviyeyi geçmesi durumunda ons altının 2.074 zirvesine doğru tekrar yola çıkabileceğini belirtiyor.

ALTIN FİYATLARI 18 AĞUSTOS

Gram altın: 477,01 lira

Çeyrek altın: 789,50 lira

Yarım altın: 1.576,90 lira

Cumhuriyet altını: 3.144,10 lira

Dün 10 milyar TL geleneksel yöntemli repo ihalesi açan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 20 Ağustos Perşembe günü toplanacak.

Yurtiçi piyasalar perşembe günü alınacak faiz kararına odaklanmışken, yurtdışı piyasalarda ise Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler ve ABD ile Çin arasındaki gerilim yatırımcıların odağındaki yerini koruyor. 

Yurt dışında çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve cuma günü dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ve cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesi öne çıkıyor.

GÖZLER PPK'DA

Bankacılar bu hafta TCMB’nin likidite adımlarının ve bu adımları daha kalıcı bir sıkılaştırmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin Perşembe günü sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu toplantısının haftanın en önemli gündem maddesi olacağını belirtiyorlar.

MERKEZ’İN FAİZ ADIMLARI TAKİP EDİLİYOR

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini Cuma günü itibarıyla %9.06’ya yükseltti. Gecelik faizler ise %9.75’te oluşmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan TCMB Ağustos ayı beklenti anketinde enflasyon beklentilerindeki bozulmanın devam ettiği görülürken TCMB’nin de mevcut likidite adımlarını daha da belirginleştireceği, hatta bunları politika (repo) faizine de yansıtacağı beklentisi dikkat çekiyor.

Seçiniz...