Dolar borcu olanları rahatlatan yasa

Dolar borcu olanları rahatlatan yasa

ABD'deki başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanması sonrası yükselişe geçen dolar, döviz borcu borcu olan milyonlarca vatandaşı mağdur etti.

Son günlerde sürekli artan dolar piyasaları alt üst etti. Özellikle döviz borcu olanlar büyük bir sıkıntının eşiğine geldi. Fakat döviz borcu olanların borçlarını TL olarak ödemeleri 20 yıldır yürürlükte olan bir yasayla mümkün.

ABD'deki başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanması sonrası dolar, uluslararası piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de yükselişe geçti. Bu durum dolar borcu olan birçok vatandaşı zor duruma soktu. Ancak yaklaşık 20 yıl önce yürürlüğe giren bir düzenleme ile vatandaşlar ve ticari işletmeler piyasalardaki bu sert dalgalanmalardan korunabiliyor. Şuan yürürlükte olan bu maddeye göre döviz borcu olanlar mahkemeden sözleşmenin yeniden yapılandırılmasını talep ederek döviz borçlarınızı TL’ye çevirebiliyor. İşte milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve büyük bir zarardan kurtaracak yol haritası.

SÖZLEŞMEYİ YENİDEN YAPILANDIRABİLİRSİNİZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Ezgi Esnik Günay, “Dolar ve euronun bu artışı dolar ve Euro ile borçlanan vatandaşları çok ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu mağduriyetten kurtulmanın tek yolu da Borçlar Kanunu’nun 138 maddesine göre sözleşmenin yeniden yapılandırılmasıdır. Yasa neredeyse 20 yıldır yürürlükte. Ancak borçlular genelde haklarını bilmiyor. Dolar borcunu TL’ye çevirmek isteyenlerin yapması gereken iki şey var. İlk önce borçlu alacaklıyla anlaşmaya çalışmalı. Eğer bu mümkün olmazsa mahkemeye başvurarak sözleşmenin yeniden yapılandırmasını talep edecek. Hakim sözleşme taraflardan birinin ifada aşırı güçlük çekebileceği sözleşme maddelerini bir defaya mahsus düzeltecektir” dedi.

ARADAKİ FARKI GERİ ALABİLİRSİNİZ

Geçtiğimiz sene dolar 2,60 kuruşken 100 bin dolar borçlanan bir kişi aslında 260 bin TL borca girmiş oluyordu. Bugün ise 3,41 seviyesine gelen dolar kuruyla bu rakam 341 TL’ye çıkmış durumda. Yani 81 bin TL’lik bir fark var arada. Ancak bu kişi mahkemeye başvurduğunda bu 81 bin TL’lik zarardan kurtulabiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren bir vatandaş, “Ben kiracımla dolar üzerinden anlaşma yapmıştım. Dolar yükselince kiracım dava açtı. Mahkeme Türkiye Cumhuriyeti TL ile çalıştığı için yasal olarak paranın TL olarak ödenmesine karar verdi. Ben böyle aradaki farkı kiracıma geri ödedim” ifadelerini kullandı

BORÇLAR KANUNUN 138. MADDESİ NE DİYOR?

Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.

HABER7

Etiketler para borç döviz Yasa geri