Dolar herkesin maaşlarını vurdu !

Dolar herkesin maaşlarını vurdu !
Güncelleme:

Maaşlar da dolar karşısında TL gibi geriledi. 371 dolar olan asgari ücret 348, işçi emekli aylıkları da 326 dolara indi..

Doların, lira karşısında tüm zamanların rekorunu kırarak 2.8980’i görmesi ücret ve maaşları eritti. Ağustosta asgari ücret 350 doların, en düşük öğretmen maaşı 950 doların altına geriledi. İşçi emekli aylığı ise 326 dolara kadar düştü.

Sözcü'deki habere göre son bir ayda siyasi gelişmelerle hızla yükselen ve 2.89 lirayı aşan dolar, Türkiye’deki maaşları da eritti. Temmuz ayındaki kura göre 371 lira olan asgari ücret, ağustosta 348 dolar geriledi. En düşük öğretmen maaşı olan 2 bin 681 lira, Temmuz ayında 996 dolar düzeyindeyken, ağustosta 934 dolara düştü.

En düşük doktor maaşı olan 3734 liranın dolar karşılığı da, temmuzda 1388 dolar, ağustos ayında ise 1301 dolara geriledi.

Enflasyonu da etkiliyor

Dolardaki yükselişin önümüzdeki aydan itibaren enflasyonda da ağırlığını hissetirmesi bekleniyor. Uzmanlar kurdaki yüzde 10’luk artışın enflasyon üzerinde 1 puanlık artışa yol açtığına işaret ediyor.

Kurdaki yükseliş spekülatif

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların değer kazanmasının tamamen spekülatif olduğunu söyledi. AKP ile MHP arasında yapılan koalisyon görüşmesinin de sonuçsuz kalması sonrasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den yeni açıklamalar geldi. Zeybekci, sağlıklı bir şekilde seçime gidileceğini, bundan kriz beklemenin iyi niyetli olmadığını söyledi. Zeybekci, “Kimse endişe etmesin seçimler ekonomik istikrar için en hijyen çözüm yollarıdır” şeklinde konuştu.

Dolardaki yükselişe de değinen Ekonomi Bakanı, “Doların değer kazanması tamamen spekülatif, birilerinin aradaki hareketlerden menfaat sağlamasından başka bir şey değil” dedi. Zeybekci “Faiz artırılmalı diye ekonomi adına ahkam kesmek Türkiye’ye iyilik değildir” ifadesini kullandı.

Zeybekci cep telefonu fiyatlarının tüketiciye yansıyan kısmına, fiyatları artırıcı bir etki gelmeyeceğini yineleyerek, “Yani ek gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi veya telafi edecek vergi adı altında hiçbir şekilde buraya, böyle bir yansıma olmayacak” dedi.

1-20150819091958.jpg