Dolar'dan yeni zirve! Altın tekrar yükselişte

Dolar'dan yeni zirve! Altın tekrar yükselişte
Güncelleme:

Altın fiyatlarında geçen haftaki yükseliş yeni haftada yerini zirvedeki yatay seyire bırakırken Dolar ve Euro'daki yükseliş hız kazandı. Dolar yeni bir rekorun peşinde... İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları'nın faiz artırma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ise faizi sabit tutma kararları gölgesinde geçen hafta Türk Lirası karşısındaki yükselişi devam eden döviz ve değerli metaller yeni haftada yükselişini sürdürüyor. 

Küresel bankacılık sektörüne yönelik endişelerin yatışmasının ardından güvenli limana olan talebin zayıflamasıyla dolar endeksi bir miktar zayıflarken; dolar/TL ise 19,10 seviyesinin üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Yıla 18,70 seviyelerinden başlayan döviz kurunda %2 oranında nispeten düşük bir artış gerçekleşse de, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı her gün artış gösteriyor.

Dolar endeksi ise son olarak 8 Mart'ta son üç ayın en yüksek seviyesi olan 105,62 seviyesine kadar yükseldikten sonra, risk duyarlılığındaki değişimle geçtiğimiz hafta 101,68'e kadar gerilemişti.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararının ardından piyasalara verilen mesajlar sonrası dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde düşüş hızlanmıştı. Yeni haftada da dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde aşağı yönlü seyir sürüyor. Dolar endeksi bugün 102.615’ten işlem görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.511 ile geriliyor. 

Altın piyasası, merkez bankalarının yüksek enflasyonu önlemek için uyguladığı faiz artırımları, jeopolitik gerilimler ve banka sektöründe yaşanan sıkıntılar başta olmak üzere birçok gelişmeyi aynı anda fiyatlıyor.

Analistler bu veri sonrasında şu anda %55,40 ihtimal verilen Fed'in faizleri sabit bırakması beklentisinin de değişebileceğini belirterek, bu beklentilerin değişmesi durumunda altın fiyatlarında bir hareketlilik yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Yatırımcılar ise altın fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında fikir sahibi olabilmek için Fed’in faiz kararını alırken en çok önemsediği verilerden biri olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verisini beklemeye başladı.

Buna göre verinin cuma günü açıklanarak, ABD'de enflasyonun seyrine ilişkin ipucu vermesi bekleniyor.

Altın için ise Reuters teknik analisti Wang Tao, politika yapıcıların bankacılık krizine yönelik yayılma riskini kontrol altına alma hamlelerine atıfta bulunarak, "Ons altın 1.945 dolardaki destek seviyesini yeniden test edebilir, bu seviyenin kırılması ise 1.927 doların gündeme gelmesine sebep olabilir." dedi.

Kripto paralar

Kripto para piyasalarında da ise çalkantılı seyir devam ediyor. 

Güne 26 bin 700 Dolar'dan başlayan Bitcoin 26 bin 938 Dolar'dan, 
1.692 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.739 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 77,93 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 77,95 Dolar'dan işlem görüyor.