Dolar yönünü yukarı çevirdi; işte günün ilk rakamları

Dolar yönünü yukarı çevirdi; işte günün ilk rakamları
Güncelleme:

ABD faizlerindeki yükselişle birlikte dolar/TL geçen haftayı tamamladığı 3.75'li seviyelerden yönünü yukarı çevirerek 3.80'e yakın işlem görüyor.

Bankacılar bugün jeopolitik gelişmelerin ve Merkez Bankası’nın açıklayacağı yılın ilk enflasyon raporunun yakından takip edileceğini belirttiler.

Geçen hafta 3.85’li seviyelerden 3.75’in altına kadar gerileyen dolar/TL bu haftaya da 3.75 civarında başlamıştı. ABD faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılamasıyla TL dün dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybetti. Benzer yükseliş tahvil/bono piyasasında da görüldü. Dün günü 3.78’in hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 0846’da güne 3.7900/3.7944 seviyesinden başladı.

Aynı saatte sepet bazında TL 4.2388/4.2440 euro/TL 4.6877/4.6937 seviyesindeydi.

Küresel piyasalarda dolar, ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında son üç yılın dip seviyesinin üzerinde işlem görürken; işlemciler yeni katalizörler için Fed toplantısını bekliyorlar.

Dolar endeksi geçen hafta gördüğü Aralık 2014’den bu yana en düşük seviyesi olan 88.43’ten toparlanarak 89.5’e yaklaştı. ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri US10YT=RR yüzde 2.727 ile Nisan 2014’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak doların getiri cazibesini artırdı.

ABD faizlerindeki ve dolardaki yükseliş eğilimi TL gibi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının da ana tetikleyici oldu.

Öte yandan Fed’in bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantısında faiz oranlarını değiştirmesi beklenmiyor. Yatırımcılar para politikası görünümüne ilişkin ipuçları için Fed’in ekonomi ve enflasyon değerlendirmesine odaklanacaklar.

ENFLASYON RAPORU İZLENİYOR

TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporunda yıl boyunca uygulanacak para politikasına ilişkin mesajları başta olmak üzere enflasyon öngörüleri yakından izlenecek.

Merkez Bankası, Kasım 2017’de gerçekleştirilen yılın son enflasyon raporunda enflasyonun 2018 yılı sonunda yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 7 olmak üzere yüzde 5.5 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceği öngörmüştü. Piyasalar bugün bu öngörüde yapılacak değişikliklere odaklanacak.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER İZLENİYOR

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de yakından izlenmeye devam ederken ABD’den gelen son açıklamalar dün satış baskısını artıran bir unsur oldu.

ABD’nin Merkez Komuta kumandanı General Joseph Votel’in, Suriye’nin doğusundaki Menbiç kasabası yakınında konuşlu Amerikan birliklerini çekmeyi düşünmediklerini söylediği bildirildi. CNN televizyonunun web sitesinde yer alan habere göre Votel önceki gün yaptığı açıklamada, Menbiç’ten asker çekmenin ABD’nin “düşünmediği bir şey olduğunu” söyledi.

Türkiye, ABD’nin bu bölgedeki askerlerini bir an önce çekmesini istemişti.

Türkiye ile ABD’yi karşı karşıya getirme potansiyeli olan gelişmeler piyasalar tarafından negatif algılanıyor. Bu kapsamda kısa süre önce başlatılan Afrin’e yönelik operasyon yakından izleniyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.97, valörde saat 1642 itibarıyla son işlem yüzde 12 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 13.39 seviyesinden gerçekleşti.