Dolar zikzak çizdi !

Dolar zikzak çizdi !
Güncelleme:

Çin'in attığı adımlarla üdlen Dolar ABD'den gelen verilerle yükselişe geçti.

Çin`in attığı adımlarla düşen dolar ABD verisinin ardından 3`ün üzerini gördü. 3`ün üzerinde saniyelik tutunan dolar tekrar düşüşe geçti ve 2.98`e gevşedi. Ancak dolar tekrar 3`ün üzerine tırmandı.

Çin'in borsalarının sert düşüşlerde otomatik kapayan sistemi devre dışı bırakması ve yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlemesinin global risk iştahına olumlu yansıması ardından düşen dolar yeniden yükseldi. 

ABD'DE TARIM DIŞI İSTİHDAM ŞAŞIRTTI!

Dolar/TL ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından 3'ün üzerini gördü ancak tırmanış saniyelik sürdü. Saat 15.30'da 3,0130 olan dolar tekrar 'U' dönüşü yaptı. Ancak 2.9836'ya kadar gevşeyendolar tekrar tekrar tırmanışa geçti ve 3'ün üzerine çıktı.

ABD'de tarım dışı istihdam Aralık'ta 292 binle beklentinin üzerinde gerçekleşti. Beklenti 200 bin düzeyindeydi. Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

SANİYELİK HAREKETİN NEDENİ NE?

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, dolardaki hareketliliğe ilişkin sıcağı sıcağına UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"İlk reaksiyonların doların lehine olması son derece normal, ancak ABD ekonomisinin yüzde 5 işsizlik oranında 300 bine yakın yeni iş imkanı yaratırken, ücretlerdeki artışın bu denli sönük kalması da enflasyon görünümündeki olumsuzluğun etkisinin sadece petrol ve emtia gibi dışsal etkenler olmadığını gözler önüne seriyor. Bu kapsamda ABD ekonomisindeki birincil amaç, ücretlerde istikrarlı artışı sağlamak, ikincil amaç da bu ücret ve gelir artışlarının harcama ve tüketime dönüşmesini sağlamak. Bu sağlanamadığı müddetçe yüzde 2 manşet enflasyon hedefine ulaşılması da oldukça uzun bir vadeye yayılacaktır.

'VERİ ODAKLI DEĞİL, RİSK ALGISI ODAKLI PİYASA EĞİLİMİ SÖZ KONUSU'

En önemli soru tabii ki; 2016 yılında Fed’in kaç faiz artırımı yapacağı. Fed üyeleri 2016 yılı ile beraber suskunluklarını bozdular ve 4 faiz artırımını piyasanın önüne yeni havuç olarak koydular. Ancak küresel piyasaların Çin’de derinleşmeye başlayan ekonomik sorunlar ekseninde negatif bir eğilim içine girmesi, para politikasında keskin bir ayrışmanın önüne geçecektir. Çin’den yayılan sorunların başta Almanya olmak üzere Avrupa ekonomilerinde de yavaşlamaya neden olabileceği unutulmamalıdır. Sadece ABD’nin değil, dünyanın da merkez bankası olan Fed’in yeniden faizartırma olasılığı 2016’nın ilk yarısında mümkün olmayabilir. Bizim beklentimiz; tamamı 2016’nın ikinci yarısında olmak üzere 2 faiz artırımı ile faiz üst bandının yıl sonunda yüzde 1’e getirilmesidir.

TL açısından bakıldığında; şu anda veri odaklı değil, risk algısı odaklı bir piyasa eğilimi söz konusudur. Veriye verilen reaksiyonun çok kısa süreli kalması bu nedenle normal. 2016 yılında; 2015 yılına göre kurun gidebileceği mesafe yukarıda daha sınırlı olabilir. Kısa vadede 3,03 – 3,05 direnç; 2,95 bölgesi de destek olacaktır."