Döviz zirvede yatay seyirde, altında yeni rekor!

Döviz zirvede yatay seyirde, altında yeni rekor!
Güncelleme:

Piyasalardaki gergin hava sürerken, dolar ve euro kuru yeni güne yine zirvede yatay seyirde başlarken, gram altın yeni bir rekor kırarak 411 TL'yi gördü.

Küresel piyasalarda dünyada artan corona virüs vakalarının ekonomilere yansımaları izleniyor.

Yurt içinde ve küresel piyasalarda önemli bir veri gündemi bulunmazken dolar/TL, uzun zamandır seyrettiği 6,85 seviyelerinden 6,83'lere geriledi.

Yaşanan düşüşte doların küresel piyasalarda yaşadığı değer kaybı etkili oldu. Kur bugün 6,84'te seyrediyor.

Teknik açıdan dolar/TL'de 6,84 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu kaydeden analistler, 6,88'in direnç olarak izleneceğini dile getirdi.

Euro/TL de 7,92'den el değiştiriyor.

Euro/dolar paritesi dün 1,1549 ile 1,5 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından, 1,1520 seviyesinden işlem görüyor.

Dün tarihi zirvesini yenileyen gram altın yeni bir rekorla 411 lira seviyesine yükseldi. Çeyrek altında ise alış fiyatı 658,57 lira, satış fiyatı 675,02 lira seviyesinde.

Korona virüsü salgınında aşı bulunana kadar durumun daha da kötüye gideceği yönündeki açıklamalar, yatırım araçlarından ‘güvenli liman’ altın fiyatlarına rekor yeniletmeye devam ediyor. Analistler, salgının gidişatı ve ABD-Çin gerilimine bağlı olarak altının ons fiyatının 2 bin doları zorlayabileceğini belirtiyor. Hükümetlerin artık trilyonlarla ifade edilen teşvik paketleri nedeniyle bollaşan likidite ve dip yapan faizler de altın fiyatlarında yukarı yönlü etkiye neden oluyor.

Analistler, bugün yurt içinde ve yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışının gündemdeki yerini koruduğunu dile getirdi. 

MERKEZ FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında artan enflasyonist baskılar sebebiyle faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Analistler, geçen ay politika faizini yüzde 8,25'te sabit tutan TCMB'nin, bugün yapılacak toplantıda da politika faizini sabit tutacağını ancak reel ekonomiyi destekleyici adımlarına devam etmesinin olası olduğunu belirtti.

TCMB'nin de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle artan aşağı yönlü risklerin önlenmesi için son dönemde küresel merkez bankalarına paralel genişleyici bir duruş sergilediğini kaydeden analistler, artan enflasyonist baskıların TCMB'yi daha çeşitli para politikası araçlarına yönlendirebileceğini ifade etti.

Analistler, Covid-19 süreciyle birlikte küresel ekonomilere paralel Türkiye'nin de büyüme beklentilerinin önemli derecede aşağı yönlü revize edildiğini ancak büyüme tarafında risklerin görece azalmasıyla, TCMB'nin enflasyon odaklı bir politika benimseyebileceği değerlendirmesinde bulundu.

TCMB'nin gerçekleştirdiği Beklenti Anketi'ne göre Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 1,3 küçülmesi beklenirken, gelecek yıl büyüme beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 4,7'ye yükselmişti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise haziranda aylık bazda yüzde 1,13 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 12,62 olmuştu.

TCMB, Aralık 2019'da yayımladığı "2020 Yılı Para ve Kur Politikası" metninde, enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesinin, daha sonra ise kademeli olarak yüzde 5'te istikrar kazanmasının hedeflendiğini belirtmişti.

Seçiniz...