Dünyanın beklediği petrol kararı !

Dünyanın beklediği petrol kararı !
Güncelleme:

OPEC, petrol üretimi ile ilgili kritik kararı açıkladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretimine yönelik merakla beklenen kararı açıkladı. OPEC, mevcut üretim tavanını devam ettireceğini belirtti. Yani üretimde kesintiye gidilmeyecek. Petrol fiyatları arz fazlasıyla nedeniyle Haziran 2014'ten bu yana yüzde 50 değer kaybetmişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği'nden (OPEC) üç üye bugün gerçekleştirilen toplantıda tavan üretim seviyesini değiştirmeyerek, pazar payını koruma adına düşük fiyatlara tolerans göstermeye devam kararı aldı.

OPEC'in, Ocak ayında görülen en düşük seviyelerden yaklaşık 20 dolarlık toparlanma ve talepte görülen artıştan sonra üretim seviyesini değiştirmeyeceği tahmin ediliyordu.

Kasım ayında gerçekleşen toplantıda düşen petrol fiyatlarından dolayı üretimi azaltma çağrılarına uymayıp üretimi aynen devam ettirerek piyasaları şaşırtmıştı.

TOPLANTI ÖNCESİ
OPEC'in Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı öncesi bakanlar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda petrol üretim kotasının artırılıp artırılmayacağının tartışılacağını belirten Irak Petrol Bakanı Adil Abdul Mehdi, "Petrol fiyatları, yıl sonunda varil başına 75 dolarolacak" dedi.

İran Petrol Bakanı Namdar Zangeneh de İran'ın yaptırımlarla sınırlandığını ve piyasaya dönmek için yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini ifade ederek, "Yaptırımlar kaldırıldıktan sonra üretimimizi artıracağız" diye konuştu.

Kuveyt Petrol Bakanı Salih El-Ömer ise üretim düzeyinin korunması taraftarı olduklarını belirterek, "Genel olarak fiyatlar artıyor. Bu çerçeveden bakınca bir değişikliğe ihtiyaç yok" değerlendirmesinde bulundu.

OPEC Başkanvekili ve Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed Bin Salih El-Sada, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Kasım 2014'de yapılan toplantıdan bu yana küresel petrol piyasasında dalgalanmalara şahit olduklarını, bu nedenle Kasım ayında yaklaşık 77 dolar olan petrol varil fiyatının Ocak ortasına kadar 45 dolarlara kadar düştüğünü söyledi.

El-Sada, petrol fiyatlarının Haziran 2014 ile Ocak 2015 arasında yüzde 60 oranında düştüğünü ve bu düşüşte bazı spekülatörlerin rol oynadığını ifade etti.

Küresel ekonomik görünümün bazı düzensizliklere rağmen teşvik edici sinyaller verdiğini kaydeden El-Sada, 2015 için yüzde 3,3'lük küresel büyüme tahmin edildiğini aktardı.

El-Sada, ayrıca dünya petrol talebinin 2014'de günlük 1 milyon varil olduğunu ve bunun 2015 için yaklaşık günlük 1,2 milyon varile çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Etiketler petrol opec