Ekonomi Finans Muhabirliği Eğitimi Başladı

Ekonomi Finans Muhabirliği Eğitimi Başladı

Anadolu Ajansının (AA) "Ekonomi Finans Muhabirliği Eğitimi" başladı

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde ekonomi ve finans alanında gazeteci yetiştirmek amacıyla İstanbul’da düzenlenen "Ekonomi Finans Muhabirliği Eğitimi" başladı.

AA Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız, "Ekonomi Finans Muhabirliği Eğitimi" açılışında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde 96’ncı yılını kutlayan AA’nın son beş yılda ciddi atılımlar yaptığını vurguladı.

Yıldız, bu eğitimin ikinci ekonomi-finans muhabirliği eğitimi olduğunu hatırlatarak, "Alanının en değerli insanları ile görüştük. Gerçekten sizler bu ekonomi ve finans eğitimini aldıktan sonra, deneyimli bir muhabirin deneyimlerine sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz." dedi.

Benzer eğitimlerin yapıldığını fakat bu zenginlikte, değerli hocaların yer aldığı bir eğitim yapılmadığına dikkati çeken Yıldız, “Ekonomi ve finans alanı spekülasyonlara açık bir alan. Bu işi regüle edecek bir oyuncuya ihtiyaç vardı. AA bu açığı görerek bu alana yatırım yaptı. Oynanan oyunları bozan günler ortaya koyuyoruz. Farklılığımız her geçen gün artıyor. Bundan sonra bu tür çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz. Hem işin niteliğini geliştireceğiz hem de nitelikli muhabirler yetiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş ise, ekonomi, enerji ve finans gibi toplumu ilgilendiren alanlarda muhabirlerin uzmanlaşmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyadaki en iyi 10 ekonomi arasına girme hedefine adım adım ilerlerken, ekonomideki gelişmeleri ve finans sektöründeki değişimleri etkin bir şekilde izleyecek, donanımlı ve alanına hakim habercilere de daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, dünyada ve ülkemizde ekonomi sektöründeki gelişmeleri güvenilir şekilde haberleştirecek muhabirlerin yetiştirilmesi için Haber Akademisi olarak bu programı başlatıyoruz."

- "Biz oyunun nasıl oynanacağını anlatacağız. Topu siz çevireceksiniz"


Eğitim programında borsa ve teknik analiz konusunda ders verecek olan Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, “Biz sadece belli bilgileri verebiliriz. Biz oyunun nasıl oynanacağını anlatacağız. Topu siz çevireceksiniz. Ekonomi-finans muhabiri konuları bilip yorum yapabilmeli. Hepiniz kendi alanında isim sahibi olabilmek için kendinize özgü stil yaratmanız lazım." ifadelerini kullandı.

Açılış törenine AA İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu ise, ekonomi-finans alanının anlaşılması zor bir alan olduğunu belirterek, halktan her kesimin anlayacağı şekilde haber yapılması gerektiğini vurguladı.

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Cihangir İşbilir de, medya sektörünün nitelikli ekonomi- finans muhabiri ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, "Türk medyasında daha nitelikli muhabirler yetiştirilmesi gerekiyor. Uzman gazeteciye çok ihtiyaç var. Bu dönemde ciddi atılım yapılması hem nitelikli gazeteci ihtiyacından hem de ülkemizin siyasi vizyonundan kaynaklanıyor." dedi.

- Programda 440 saatlik eğitim verilecek


Program kapsamında katılımcılar, üç ay boyunca 440 saatlik eğitim görecek. İlk iki ayda katılımcılar, habercilik ile ekonomi-finans alanına ilişkin teorik ve pratik dersler, üçüncü ayda ise AA'nın bölge müdürlükleri ile ekonomi-finans alanında habercilik yapan kurum ve kuruluşlarda uygulamalı eğitim alacak. Eğitimler Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde verilecek.

Eğitim kapsamında katılımcılara verilecek dersler şöyle:

"Haber Yazım Teknikleri, Analiz Haber, Özel Haber, Multimedya Haberciliği, Veri Haberciliği, Röportaj Teknikleri, Microsoft Excel Eğitimi, Yeni Medya ve Sosyal Medya Uygulamaları, Fotoğraf Çekim ve İşleme Teknikleri, Görüntü Çekim ve İşleme Teknikleri, Uluslararası Haber Kültürü, Kriz Bölgeleri, Haberde Uluslararası Hukuk Kriterleri, Medyada Kriz Yönetimi, İngilizce Finans Haber Yazımı, Finans Haberleri Terminali, Ekonomi ve Finans Haberciliği, Finansal Analiz ve Likidite Rasyoları, SPK ve İşleyişi, Yurt İçi Piyasalarda Kilit Kurumlar, Uluslararası Piyasalar ve Borsalar, Türkiye'de Ekonomi ve Finans Haber Kaynakları, Dünyada Ekonomi ve Finans Haber Kaynakları, Dijital Ekonomi, Diplomasi Muhabirliği, Mikroekonomi Haberciliği, Finans ve Ekonomi Terimleri ile Türkiye'de Maliye Politikaları."

- Katılımcılar alanında uzman kişilerden eğitim görecek

Eğitimler; Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Habertürk Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer, Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi, Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ve Finans Haberleri Editör Yardımcısı, aynı zamanda Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkan Yardımcısı Hasan Arslan'ın da aralarında bulunduğu alanında uzman kişiler tarafından verilecek.

Katılımcılar ayrıca, Maliye ile Ekonomi Bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının yetişmiş kadroları ile AA'nın deneyimli gazetecilerinden de eğitim alacak.

Pratik ve teorik eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılar, program sonunda sertifika sahibi olacak.