Ekonomist Zelyut, dolar için tehlikeli kırılmaya işaret etti

Ekonomist Zelyut, dolar için tehlikeli kırılmaya işaret etti
Güncelleme:

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Yeniçağ'da yayımlanan yazısında kur korumalı mevduat ürünü ile dolar mevduatlarındaki çözülmenin hükümetin beklediği kadar olmadığını söyledi.

7 Ocak itibariyle mevduatlar 2,8 milyar dolar azalmış, 234 milyar dolara inmişti. Gerçek kişilere bakıldığında ise 1,6 milyar dolarlık bir gerileme ile toplam rakam 145,5 milyar dolar olmuştu.

 "İstatistiklerin gösterdiği şu, Türkiye'de dolarizasyon azalmak bilmiyor" diyen Zelyut, bunun iki temel nedenini şöyle anlattı: 

"1- Dolar/TL 11 iken, resmi rakam enflasyon %36 ise; 13,5 kurda enflasyonun %50'yi aşacak olması sürpriz olmayacaktır. O zaman kurun gerilemesini beklemek de saflık olur.

'VATANDAŞI SOĞUTUR'

2- Hükümetin istikrarsız ve kavgacı politikaları tam anlamıyla 'Yalancı Çoban Sendromu' yaratmıştır. Güvenin olmadığı yerde ise ağzınızla kuş tutsanız kimse size inanmaz. Bu nedenle getirdiğiniz çözümlere vatandaş katılmaz. Ayrıca bu ürünlerin yukarıda hesapladığımız maliyetleri de sorunun çözülmediğini, sadece bastırıldığını da ortaya koyarak vatandaşı kendisinden soğutur."

'ARA FORMÜLLER DEVREYE GİRECEK'

Zelyut, "AK Parti kuru nasıl kontrol altında tutacak" sorusuna da "Yaza kadar kurun 18 olmaması gerek. Eğer olursa bu üç hane enflasyonla AK Parti'nin seçimlerde tarihî bir hezimete uğraması anlamına gelir. İşte bunu önlemek için Haziran ayına kadar ara formüller devreye girecek" yanıtını verdi. 

 Fed etkisi ve yapısal sorunların iktidar partisinin kura yaptığı yamaları oldukça zorlayacağını dile getiren Zelyut, sözlerini "Hatta patlatacak. 2023'e kadar Türk halkı fakirleşmeye devam edecek. Sadece seçimlerde gelecek Millet İttifakı bu tabloyu terse çevirebilecek. Çünkü sorunların çözümü için reformlar gerekli; reformlar için de yeni kurumlar, yeni kadrolar, yeni kurallar ancak yeni bir yönetimle mümkündür" diye noktaladı.

Evren Devrim Zelyut'un yazısının tamamı için...