Elektrik aboneleri beklemeye devam edecek !

Elektrik aboneleri beklemeye devam edecek !
Güncelleme:

Tüm elektrik abonelerine dağıtım şirketini değiştirebilme hakkı getirilmesi için henüz erken..

Aylık 130 TL ve üzeri elektrik faturası olan tüketiciler, serbest tüketici olarak cep telefonu operatörlerini değiştirir gibi elektrik tedarikçilerini değiştirip indirimli elektrik kullanabiliyor. EPDK tarafından belirlenen “serbest tüketici” isimli bu uygulamada limitler zaman içinde düştü, ileride tüm tüketicileri kapsayacak şekilde sıfırlanması öngörülüyor. Limitin sıfırlanması ile yalnızca belli bir tüketim miktarının üstündeki değil, tüm abonelere istediği satıcıdan elektrik alabilme imkânı getirilmiş olacak.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre son dönemde serbest tüketici limiti hakkında sektörde çeşitli yorumlar seslendiriliyor. Bu konuyu sorduğumuz Doğan Şirketler Grubu Enerji Direktörü Burak Kuyan, serbest tüketici limitinin sıfırlanması için erken olduğunu söyledi.

Sistemin şu anda 20 milyon kişinin serbest tüketici olmasını kaldıramayacağını belirten Kuyan, “Sistem henüz hazır değil. Bunun doğru planlanması, teknik altyapısının mutlaka sağlanması gerekiyor. Doğru planlama ile 2017-2018’de yapılabilir” dedi.

EPİAŞ’ın yeni kurulduğunu, sistemin TEİAŞ’tan geçtiğini söyleyen Kuyan, “TEİAŞ’ın sistemi zaten sınırlıydı. Şimdi yeni yatırımları yapmaya çalışıyorlar. Biraz zamana ihtiyaç var” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da önceki gün Reuters’a verdiği demeçte, “Limitin sıfırlanması bizim nihai hedefimiz. Bunu yapmak için altyapının, TEİAŞ ve TEDAŞ’ın hazır olması lazım; yoksa sisteme zarar verebilir. Bugün altyapı hazır olsun bu uygulamaya geçeriz; 2-3 yıla kalmadan uygulamaya geçileceğini düşünüyorum” demişti.