Elektrik faturasındaki TRT payına azalma geldi

Elektrik faturasındaki TRT payına azalma geldi
Güncelleme:

Elektrik faturalarında TRT payı olarak geçen para için mahkemeden iptal kararı geldi.

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli üzerinden tahsil edilen TRT payını mahkeme iptal etti. Mahkeme kararı gereği TRT'nin elektrik faturalarından aldığı toplam pay yüzde 15 ila yüzde 20 arasında azalacak. EPDK kararı internet sitesinde duyurdu. Son 3 yıldır kayıp bedelleri üzerinden alınan TRT payının iadesi de söz konusu olabilecek.

Hürriyet'in haberine göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik faturalarından yapılan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) payı kesintisine ilişkin 28 Eylül Pazartesi günü bir duyuru yayınladı. Duyuruda, bundan böyle TRT’ye elektrik faturalarındaki kayıp enerji bedelleri üzerinden pay verilmeyeceği belirtildi. Buna gerekçe olarak ise bir yargı kararı gösterildi. Edinilen bilgilere göre, Danıştay 13. Dairesi, “Kayıp enerji bedelinden TRT payı kesilmez” şeklindeki EPDK kurul kararına ilişkin TRT’nin iptal talebini reddetti. Elektrik faturalarından kesilen TRT payının hesaplanmasında, bundan böyle kayıp enerji bedeli dikkate alınmayacak. Bunun sonucunda TRT’nin elektrik faturalarından aldığı pay yüzde 15-20 azalacak.

İADE SÖZ KONUSU OLACAK

Diğer yandan Danıştay’ın aldığı karar sonrası, son 3 yıldır kayıp bedelleri üzerinden alınan TRT payının iadesi söz konusu olabilecek. TRT, elektrik üzerinden yalnızca 2013’te 800 milyon liraya yakın pay almıştı. Bunun yüzde 15-20’ye yakın kısmının kayıp enerji bedeli üzerinden hesaplanan tutardan oluştuğu ifade ediliyor. Tüketici derneği temsilcileri, 2011 ocak ayından 2015 ağustos ayına kadar olan kısmın iade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak geriye dönük fazla alınan bedellerle alakalı henüz söylenen birşey yok.

TRT'YE BAŞVURULMALI

Tüketiciler ilgili kurumlara başvuru yapıp alabilir. Buna göre TRT payı için TRT’ye başvurulması lazım. Aslında konu sadece TRT payıyla alakalı değil. Elektrik faturalarının üzerinden alınan belli fonlar bulunuyor. Bunlar enerji fonu, TRT payı ve elektrik tüketim vergisi şeklinde. Bu zamana kadar bu fonların hesaplanması kayıp-kaçak ve aktif enerjinin toplamı üzerinden yapılıyordu. Bundan sonra sadece aktif enerji ile perakende satış hizmet bedeli üzerinden alınacak. Ancak kayıp kaçak bedeli perakende satış hizmet bedeline kıyasla daha yüksek olduğu için matrah da düşmüş olacak” şeklinde konuşuyor.