Emeklilere 36 aya kadar faizsiz kredi müjdesi

Emeklilere 36 aya kadar faizsiz kredi müjdesi
Güncelleme:

Emeklilere 3 maaş avans çalışmasının yanında 10 maaşa kadar faizsiz kredi verilmesi de gündeme geldi. Kamu bankaları devreye girecek ve emeklilere kredi açılacak.

Emeklilerin para sıkıntısını giderecek çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamıda emeklilere kredi verilmesi de gündemde. Buna göre emekliler maaşlarına göre belli miktarda kredi çekebilecek ve faizsiz olarak maaşlarından kesilecek taksitlerle geri ödeyebilecek. Güneş gazetesinin haberine göre; henüz masada olan ve çalışmaları devam eden proje netleştiğinde kamuoyuna açıklama yapılacak. Bazı bankalar kendilerinden maaş alan emeklilere ücretlerinin 10 katı kadar kredi veriyor. Ancak bu kredilerde faiz uygulandığı için geri ödemelerde emekliler zorlanıyor. Yeni sistem gelirse kamu bankaları emeklilerden faiz almayacak.

36 AYA KADAR TAKSİT

Maaşlarında herhangi başka bir kesinti yoksa SGK 3 maaşa kadar avans verecek. Daha sonra bunu 36 aya kadar taksitlerle maaşından düşecek. Bunun için herhangi bir faiz ya da vade farkı alınmayacak. Üzerinde çalışılan ikinci konu ise emeklilerin maaş aldıkları bankalardan gelecek kredilerle ilgili. Bunun için bankalara teklif götürülecek. Öncelikle kamu bankalarıyla görüşmeler yapılacak. Buna göre emeklilere maaşlarının 10 katı kadar faizsiz kredi verilmesi gündeme gelecek. Emekliler krediyi isterlerse daha az kullanabilecek. Kredinin geri ödemesi ise emeklinin maaşından taksitler halinde kesilecek. Taksit ödemelerinin sürdüğü dönemde emekliler maaşlarını krediyi veren bankadan alacak. Böylece taksitler hesaptan kesilecek ve emeklinin ikinci bir işlem yapmasına da gerek kalmamış olacak.

GÜNLÜK 70 LİRAYA TATİL FIRSATI

Emeklilere paket turlarıyla ile ucuz tatil imkanı sunan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), otellerde indirim avantajı da sağlıyor. Pek çok otele anlaşma yapan TÜED, üyelerine yüzde 30 indirim fırsatı sunuyor. Bu olanak ile Antalya'da her şey dahil günlük 70 liraya tatil yapmak mümkün. Üstelik isteyene 9 taksit imkanı da var. TÜED Projeler Grup Başkanı Emin Tangören, geçtiğimiz kış emeklilere 5 taksitte 555 liraya tatil fırsatı sunduklarını hatırlatarak, “Yaz kampanyamızda ise 5 yıldızlı otellerde, 650 liraya Alanya'da 4 gece 5 gün, Dalyan'da ise 3 gece 4 gün tatil imkanı sağladık. Kampanyalarımız devam ediyor. Bir tur operatörüyle anlaştık. Derneğimize üye emeklilerimiz Antalya'da her şey dahil 70 liraya tatil yapabilir” diye konuştu. Çeşitli bankaların taksit imkanı sunduğunu da kaydeden Tangören, “İsteyen emekliler 9 taksitte tatillerini ödeyebilir.” dedi.

ZAMLAR BELİRLENİYOR

Emeklilerin ocak ayında alacakları maaş zamları da belirlenmeye başladı. Açıklanan enflasyon verileri emeklilerin ne kadar zam alacağının da ipuçlarını veriyor. İlk 3 aylık enflasyon rakamları baz alındığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacakları zam oranları yüzde 3.5 civarında çıkıyor.