Emeklinin gözü promosyonda

Emeklinin gözü promosyonda

Milyonlarca emekli, banka promosyonu için nefesini tuttu.

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği, aylıkları karşılığında alacakları banka promosyonu pazarlığında rakamın açıklanmasını, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmelerini sürdüren bankaların, bazı gerekçelerle tekliflerini yükseltmemesi geciktiriyor.

Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED), 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi talebiyle gündeme gelen tartışmalar, AK Parti'nin konuyu seçimbeyannamesine taşımasıyla ciddiyet kazanmıştı.

Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi, emekli aylıklarına zam yapılması ve ticari faaliyette bulunan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması gibi seçim sürecindeki vaatlerini hayata geçiren hükümet, emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda SGK yetkilileri, Bankalar Birliği ile kamu ve özel banka yöneticileriyle görüşmeler yaparken, milyonlarca emekli yürütülen pazarlığın sonucunu merakla bekliyor.  

"TOPLAM 152 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILDI"

Bankaların, emeklilerin bankamatik kullanmadığı, aylıklarının tamamını vezneden bir seferde aldığı ve diğer bankacılık hizmetlerini tercih etmediğini gerekçe göstererekpromosyon rakamını artırmaya sıcak bakmadığı ve pazarlıkların 3 yıllığına 600 lira civarında kaldığı öğrenildi.

SGK tarafından 2015'te 485 bin 410'u yaşlılık, 11 bin 847'si malullük/vazife malullüğü olmak üzere toplam 497 bin 257 kişiye emekli aylığı bağlanmıştı. Sisteme yeni dahil olanlarla birlikte geçen yıl emeklilere aylıkları kapsamında toplam 152 milyar lira ödeme, bankalar aracılığıyla yapılmıştı.  

 "BİR AN ÖNCE GÖRÜŞMELER NETİCELENDİRİLMELİ"

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesi talebini yaklaşık 10 yıldır her platformda dile getirdiklerini belirtti.

Promosyon taleplerinin sonuçlanması için atılan adımları ve yapılan görüşmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:    

"Yetkililerin promosyon vaadinin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Her vaadi yerine getiren hükümetin bu vaadini de hayata geçirmesini istiyoruz. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yapmalı, bankalar da artık ayak sürümeyi bırakmalı. Kimseden hakketmediğimiz bir şeyi talep etmiyoruz. Çalışanlara verilen banka promosyonunun emeklilere de verilmesini istiyoruz. Buradan gelecek para, geçinmekte zorlanan emeklilerimiz için çok önemli olduğundan bir an önce görüşmeler neticelendirilmeli ve emeklilerimizle paylaşılmalı."     

AA