Emekliye maaş zammında detaylar belli oldu

Emekliye maaş zammında detaylar belli oldu

11 milyon emekliye verilen zammın detayları netleşti..

Emeklilerin, yapılacak zamdan sonra enflasyon farkı alacakları da kesinleşti. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar fark alırken, memur emeklileri ve memurlar ise yüzde 3'ü geçen miktarı alacak. Farkın yüzde 5'i bulması bekleniyor.

11 milyona yaklaşan emeklilerin bekledikleri enflasyon farkı ödemeleri kesinleşti. Uzmanlar ilk 3 ayda yüzde 3.03 çıkan enflasyonun yaz aylarında düşse bile 6 aylık farkın yüzde 4-5 aralığında olacağını belirtiyor. Bu da işçi ve Bağ- Kur emeklilerine direkt yansırken, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 3'ün üstündeki kısım olarak yansıyacak. Emekliler normal zamlarının haricinde böylece enflasyon farkından da bir zam almış olacak. Bu yıl sadece memur emeklileri değil, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de önemli bir bölümü yapılacak seyyanen zamdan faydalanacak. Maaşı bin lira ve altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira zam verilecek. Bin liranın üzerindeki maaşlar ise bin 100 liraya tamamlanacak. Yüksek maaş alan emeklilere ise sadece enflasyon farkı ödenecek.

 

UZMANLARIN TAHMİNİ
 
Memur emeklileri ise Temmuz'da yüzde 3 zam alacak. Yüzde 3'ün üzerindeki enflasyon ise fark olarak maaşlara yansıyacak. Uzmanlar ilk üç ayda yüzde 3.03 çıkan enflasyonun Temmuz'da yüzde 4-5 olma ihtimalinin belirdiğini söyledi.
 
900 LİRAYA 145 LİRA
 
Bu durumda işçi ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz'da iki zam alacak. Maaşı 900 lira olan bir Bağ-Kur ya da işçi emeklisi enflasyon yüzde 5 çıktığı varsayılırsa ilk olarak 45 lira enflasyon farkı alacak. Bu emeklimize 100 lira da seyyanen zam yapıldığında maaşı 1050 lirayı bulacak. Memur emeklisi ise yüzde 3 zammının üstüne yine enflasyon yüzde 5 çıkarsa yüzde 2'lik de farkı olacaktır.
 
KİMLER ZAM ALACAK
 
Esnaf Bağ-Kur emeklileri
Tarım Bağ-Kur emeklileri
SSK işçi emeklileri
Malulen emekliler
Memur emeklileri (yüzde 3)
Dul ve yetimler
 
İMLER FARK ALACAK
 
Memur emeklileri
Esnaf Bağ-Kur emeklileri
Tarım Bağ-Kur emeklileri
SSK işçi emeklileri
Malulen emekliler
Dul ve yetimler