21 yıldır elektriğe para ödemiyor !

21 yıldır elektriğe para ödemiyor !
Güncelleme:

Kastamonu'da bir alabalık çiftliğinin elektiriği 21 yıldır bu yöntemle üretiliyor.

 

Kastamonu Yürekveren köyünde 21 yıl önce alabalık çiftliği kuran Mehmet Pideci (70), 1993'de köyün 3 kilometre dışına alabalık tesisi kurdu. Önce gerekli olan elektriği köyden hat getirerek karşılamayı düşünen Pideci, maliyeti fazla olduğu için bundan vazgeçti.

21-yildir-elektrige-para-odemiyor-8552989_1904_m.jpg

ÇARK YAPTI

Kendi elektriğini üretmek için arayışlara başlayan Pideci, yakınından geçmekte olan dereye sanayide yaptırdığı çarkı yerleştirdi. Pideci, 1995 yılında kurduğu küçük "santral" ile tesisinin elektrik ihtiyacını karşılamayı başardı.

Pideci'nin bugün 40 bin balık yetiştirme kapasitesi bulunan tesisi için 230 volt elektrik üretiliyor.

Mehmet Pideci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurduğu alabalık tesisinde ihtiyaç duyduğu elektriği maliyeti nedeniyle köyden sağlayamayınca kendi elektriğini üretmeye karar verdiğini söyledi.

21-yildir-elektrige-para-odemiyor-8552989_6722_m.jpg

Farklı alternatifler üzerinde araştırma yaptığını belirten Pideci, "Elektrik teknisyenleri elektrikli aletlerin düzgün çalışmayacağını söyledi. İlkokul mezunu birisiyim. Kimse inanmadı ama ben araştırmalar yaptım, bu işi başaracağıma kanaat getirdim. Kurduğum küçük hidroelektrik santrali ile 21 yıldır çiftliğin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyorum." dedi.

"HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEDİM"

Sistemin projesini çizdiğini, gerekli parçaları da sanayideki ustalara tarif ederek yaptırdığını anlatan Pideci, şunları kaydetti:

"Yolu olmaması nedeniyle parçaları getirirken büyük zorluklar çektim ancak tesisin elektriğe ihtiyacı olduğu için hiçbir zaman vazgeçmedim. Projeyi çizerken kimseden yardım almadım. 1995'te ilk elektriği ürettim. O tarihten bugüne kadar elektriği kendimiz üretiyoruz. Ürettiğimiz 230 volt elektrik ihtiyacımıza fazlasıyla yetiyor. Alabalık çiftliğinde aydınlatma ile dolap ve diğer makineler için gerekli elektriği kendimiz üretiyoruz. İhtiyacımız olmadığı dönemlerde çarkı durduruyoruz."

21-yildir-elektrige-para-odemiyor-8552989_9254_m.jpg

İlkokul mezunu olmasına rağmen zoru başardığını vurgulayan Pideci, "İnsan bir şeyi yapacağım derse yapar, ne kadar tahsilli olursa da olsun yapamayacağına inanırsa yapamaz." ifadesini kullandı.