Bakan Albayrak açıkladı: Haftaya başlıyor

Bakan Albayrak açıkladı: Haftaya başlıyor
Güncelleme:

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Akdeniz'de sismik arama çalışmalarının haftaya başlayacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Akdeniz’de sismik arama çalışmalarının haftaya başlayacağını açıkladı. Oruç Reis gemisi Akdeniz’de derin sondaj çalışması yapacak.

Türkiye'nin Milli Enerji Stratejisine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Berat Albayrak, "Geçtiğimiz hafta perşembe günü İstanbul'da açıkladık. Türkiye önemli bir yolculuk katediyor. Türkiye olarak son 10 yılın ortalaması olarak enerjide toplam 55 milyar dolardan fazla ithalata verdik. Bunun sisteme etkisi önemli" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları şöyle:

MİLLİ ENERJİ POLİTİKASI

Referandum kampanyasında da hep ifade ettim. 15 yılda nereden nereye geldiğimz çok net. Dolayısıyla sizden zaten birileri rahatsız. Pastadaki payı küçülenler üzülüyor mu? Tabi ki birileri var ama birileri rahatsız olacak diye bundan vazgeçecek değiliz. 15 Temmuz'da yaşadık. 15 Temmuz artık bir ülkenin birliğine kastetmek için terör örgütlerinin nasıl kullanıldığını gördük. Bu dünyaya çalışacağız. Biz söylemimizi enerji noktasında şöyle şekillendirdik. Türkiye, 3 kritere uyan tüm projelere taraftır. Kazan kazansa, bölgesel enerji arz ve güvenliğine katkıda bulunuyorsa, bölgesel istikrara katkı sağlıyorsa. Toplam 10 tane boru hattının kesiştiği bir coğrafyayız. Biz bu noktada kimseye kötülük beslemiyoruz. Biz her tarafın kazandığı bir süreç tesis edilsin istiyoruz.

AKDENİZ'DE SONDAJ ÇALIŞMASI

Türkiye ne kadar ararsanız o kadar bulursanız düşüncesinden hareketle bakıyor olaya. Yoğun bir strateji var. Çok net somut bir şekilde Türkiye'nin fotoğrafını çekiyoruz. Aramacılık noktasında da önemli bir hamle yaptık. 2. gemimiz Akdeniz'e gidiyor. Akdeniz'de sismik gemimiz gelecek hafta başlıyor. Barbaros Hayretttin Karadeniz'de olacak. Artık kendi sondaj gemimizle kendi kuyularımızı kazıyoruz. Yılda en az 1-2 tane kuyu kazacağız. Pozitif neticeler alacağımıza inanıyorum. Siz ne kadar alt yapı sağlam tutarsanız neticesi de gelir. Türkiye uzun vadeli bir süreçte 22. yüzyılın temellerini bugün atmak zorunda.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU

Anayasa paketinde en önemli husus, gündelik değil uzun vade ve soluklu bir sistem getirecek olması. Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı olması için bu anayasa çok önemli. Meclisi güçlendirip esas fonksiyonuna kavuşturmak ama icrayı da birilerinin elinde oyuncak yapmadan tesis etmek... Türkiye'nin belirlediği politikaları daha güçlü bir icra ile tesis edebilecek.

Şubat ayından bugüne kadar halkımızın önemli bir kısmının kararsız olduğu ama kim ne diyor? buna baktığı ve kararsızlıkların ortadan kalktığı bir resim var. EVET'i doğru anlatmak için uğraşan, bu süreç için mücadele eden her birey dinlendiğinde çok net bir şekilde fikir sahibi olduğunu görüyorum. Yıllardır pompalanan korku senaryolarının nasıl yıkıldığını görüyoruz. Halkımız gördü, Dünyanın Türkiye'deki referandumu ne kadar önemsediğini gördü. Bu referandumda halkımız, Türkiye'nin büyük ve güçlü yolculuğuna inanarak devam ediyor. 1982 anayasasına göre neredeyse hiçbir şekilde sorumluluğu olmayan bir Cumhurbaşkanı var. Komik manüpülasyonlar yapıklıyor. Söylemleriyle komik duruma düşüyorlar. Cumhurbaşkanının eski sistemde tek taraflı feshetme yetkisi varken yeni sistemde bu değişiyor. Yeni sistemde güven ve istikrarın önü açılıyor.

ENERJİDE BİR YERLİ HAMLE DAHA!

Güzel bir haberi vermek isterim. Geçen hafta bilgisini vermiştik. Biliyorsunuz dünyanın en büyük güneş tarlası sürecini geçen ay bitirdik. Rüzgarı da bitiriyoruz demiştik. Bugün şartname resmi gazetede yayınlanacak, 27 Temmuz'u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıyoruz. Yüzde 80'den fazla yerli mühendis şartı ve yüzde 65'ten fazla yerlilikle başlıyoruz.

MTA Oruç Reis gemisinin özellikleri
Boyu 86 metre olan geminin deplasman kapasitesi 5 bin 178 ton seviyesinde bulunuyor. MTA Oruç Reis Gemisi'nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor. Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek.

Ayrıca, gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

Gemide deniz tabanından numune almaya yarayan "Piston Corer" ve nokta örnekleme yapan "Box Corer Sistemleri" yer alıyor. Hidrografik ve oşinografik çalışmalar için, deniz tabanında ayrıntılı haritalama ve görüntüleme yapılacak.

Gemide bulunan ve deniz altında operasyon yapabilecek kablolu bir robotik sistemle bin 500 metreye kadar istenilen derinliklerde gözlem ve numune alma mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra akıntı ölçümleri, su örneklemesi, CTD sistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz ve araştırmalar da yapılabilecek.

Seçiniz...