Bakan Albayrak'tan kayıp-kaçak oranını açıkladı !

Bakan Albayrak'tan kayıp-kaçak oranını açıkladı !
Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Kayıp kaçak oranını yüzde 14'e düşürdük. Bununla ilgili olumlu eleştirilerin başımızın üstünde yeri var" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Bakan Albayrak, kayıp kaçakla ilgili düzenleme getiren maddenin, apar topar, gece yarısı getirilen bir madde olmadığını belirterek, bu maddenin, geçen yıl 7 Haziran seçimlerinden önce de komisyondan geçtiğini ancak Genel Kurul'a getirilemediğini, bugünün konusu olmadığını aktardı.

Türkiye'de elektrikte kayıp kaçağın her zaman olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:

"Sisteme giren elektrik bellidir. Bu nasıl ölçülüyor? Tüm elektrik üretimi sistem ve şebekeye basılır. Basıldıktan sonra sisteme giren elektrik, sayaçlar vesilesiyle ölçülür. Dolayısıyla tüm üretilen elektriğin, sayaçlar noktasında ne kadar tüketildiği orada düşüldükten sonra bu arasındaki rakam, teknik olan veya olmayan kayıp ve kaçaktır. Bu aradaki üretilip sayaçlardan ölçülemeyen aradaki rakam yıllardır kayıp kaçaktır. Bu 2011 yılına kadar tüketim bedeli içindeyken, 2011'den sonra bu yaklaşık 6-7 tane kalemin içinde bulunduğu dağıtım, iletim, kayıp kaçak noktasında bütünleştirilmiştir."

HEDEF TEK HANELİ RAKAMLAR

Kayıp kaçak oranını yüzde 20'lerden 14'e düşürdüklerini belirten Albayrak,"Hedefimiz 10'lara, tek haneli rakamlara düşürmek, bunun daha da iyileştirilmesiyle ilgili olumlu eleştirilerin başımızın üstünde yeri var."değerlendirmesinde bulundu.