Karadeniz'de hidrokarbon sondajı başlıyor

Karadeniz'de hidrokarbon sondajı başlıyor
Güncelleme:

Enerji Bakanı Albayrak, Karadeniz'de hidrokarbon için derin deniz kuyusu açılacağını açıkladı.

Enerji Bakanı Albayrak, yerli araştırma gemisinin deneme ve deniz testleri için bu ayın sonunda denize açılacağını belirtirken, “ Karadeniz’deki hidrokarbon potansiyelinin keşfedilmesi için 2018’de derin deniz kuyusu açılacak” dedi

Sabah gazetesinden Barış Şimşek'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bakanlığının 2017 bütçesinin sunuşunu yaptı. Konuşmasına FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek başlayan Bakan Albayrak, "Şehitlerimizi minnetle yâd ediyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Onlar artık bu millete emanetlerdir ve bu millet emanetlerine ve arkada kalanlarına gözü gibi bakacaktır" dedi. Enerjide 6 maddelik yeni yol haritasını açıklayan Bakan Albayrak, şunları söyledi:

Zonguldak'ta mevcut resmin ortaya koyduğu tablo herkesin kaybettiği bir tablo. Herkes mutsuz. Toplumun nabzını tutmaya yönelik ciddi bir araştırma başlattık. Model süreç sonunda ortaya çıkacak. Bunda mutabıksak toplum ve şehirle adım atacağız. Bunun için Zonguldak'taki üretimin artması lazım. Mevcut çalışan sayısının artması lazım. Yatırımın fizibl olması ve tüm paydaşlarının mutlu olması gerek. Bütün paydaşların fikirlerini dinledikten sonra netice ortaya koymalıyız. İthal kömüre olumlu bakmadığımızı söyledim, önceliğimiz yerli kaynaklar olacak. O gün bugündür de ithal santrale lisans vermedik.

Enerjide önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde A, B, C, D, E her türlü senaryoya hazırlıklı olmak lazım. Alternatif LNG depolama süreçlerini de hazırlamalıyız.

Yüzde 30 ortak olduğumuz TANAP projesinin 2016 yılı sonuna kadar yüzde 55'i tamamlanacak. TANAP'ta 2018'de ülkemize, 2020'de ise Avrupa'ya gaz arzı sağlanacak. Türk Akımı Projesi ile ise yıllık toplam 14 milyar metreküp gaz ülkemize teslim edilecek.

Arama yapılacak kaynak ve ülke seçiminde Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri hedef bölge seçildi. Ayrıca deniz aramacılığı noktasında inşa edilen Türkiye'nin ilk Yerli Milli MTA Araştırma Gemisi deneme ve deniz testleri için bu ayın sonunda denize açılacak.

Kamu olarak petrol ve doğalgaz alanında 2017-2019 yılları için 867 milyon dolar yurtiçi ve 4.31 milyar dolar yurtdışı yatırım planlanıyor. Karadeniz'in derin sularındaki hidrokarbon potansiyelinin keşfedilmesi için 2018'de Batı Karadeniz'de bir adet derin deniz kuyusu açılacak.

2016-2020 tarife döneminde elektrik dağıtım şirketleri 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu tarafından yapılacak yatırımlarla bu tutar 30 milyar lirayı bulacak.

Linyit kömür rezervimiz 15.9 milyar tona ulaştı. Yüksek kalorili kömür aramalarında 600 bin metre sondaj yapılması hedeflenmiştir. Diğer kaynaklar için yapılacak olan sondajlarla birlikte bu değeri 1 milyon metreye ulaştırmayı hedefliyoruz. 2019 yılına kadar yerli kömür kaynaklı elektrik üretimimizin yıllık 60 milyar kilovatsaate çıkarılması amaçlanmakta.

Bakan Albayrak, Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinde standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalara 16 milyar dolarlık iş imkânı doğacağını söyledi. Enerji Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, 2019'a kadar hidrolikte 32 bin, rüzgârda 10 bin, jeotermalde bin, güneşte 3 bin ve biyokütlede 700 megavat kurulu güce ulaşılacak. Albayrak, 3.5 milyar tona ulaşan bor rezervinin büyük oranda görünür hale getirildiğini belirterek, "5 yılda yürütülen arama çalışmaları neticesinde 900 milyon ton bakır, 275 ton altın, 1.5 milyar ton demir, 41 milyon ton krom, 2.4 milyar ton dolomit, 1,5 milyar ton kalsit ve 1.2 milyar ton feldispat ve 1 milyar ton sodyum sülfat rezervi tespit edildi" dedi.

Bakan Albayrak, Zonguldak'ta kömür üretimi ve mevcut çalışan sayısının artırılacağını, bunun yanı sıra fizibl bir yatırım ortamı yaratılacağını anlattı. Bugün uygulanan modelin hem zararı artırdığını hem de çalışana zulüm yarattığını belirten Bakan Albayrak, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun zararının 1 milyar lirayı geçtiğini ifade etti.

Zonguldak'ı 3 adımda kurtaracak plan: → Kömür üretimi artırılacak → Mevcut çalışan sayısı artırılacak → Fizibl yatırım ortamı yaratılacak


 

Sabah