Önce elektriğe şimdi de doğalgaza zam !

Önce elektriğe şimdi de doğalgaza zam !
Güncelleme:

Elektriğe konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam gelmişti. Akşam saatlerinde gelen bu zamma doğalgaz zammı da eklendi. Doğalgaza konutlarda yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam yapıldı.

Elektrikte fiyat artışı resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, konutta yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 zam uygulanmasına karar verildi. Yeni fiyatlar yarından itibaren geçerli olacak.

BOTAŞ'tan yapılan açıklama şu şekilde:

Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere Kuruluşumuzun konut abonelerine doğal gaz satış fiyatlarındaki en son düzenleme 2014 son çeyreğinde yapılmıştır. Yaklaşık olarak 44 aydır herhangi bir artış yapılmamış aksine Ekim 2016 tarihinde yaklaşık %10 indirim uygulanmıştır. Ham petrol varil fiyatlarında ve döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak Kuruluşumuzun doğal gaz alım maliyetlerinde önemli oranda artışlar meydana gelmiştir. Son iki yılda brent petrol fiyatlarında % 100'ü bulan ve döviz kurunda ise yaklaşık % 63'lük artış gerçekleşmiştir. Bu nedenle doğal gaz toptan satış fiyatlarımızda yeni bir düzenlemeye gidilmesi zorunlu hale gelmiştir.

ELEKTRİK ZAMMININ NEDENİ DOĞALGAZ ZAMMI

BOTAŞ tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapıldı. Söz konusu santrallerin aldıkları gazın ödemesi de artık dolar üzerinden yapılacak.

Böylece, daha önce bin metreküpü 877,6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49,5 artış oldu.

Yazıda ayrıca BOTAŞ’ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.

Seçiniz...