Oturduğu evde yüksek aidat ödeyenlere müjde

Oturduğu evde yüksek aidat ödeyenlere müjde
Güncelleme:

Oturduğu sitede yüksek aidat ödeyen vatandaşlara müjdeyi Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı verdi: "Apartman aidatı kiranızı aşamaz"

Yüksek daire aidatı şikayetlerinin son yıllarda arttığına dikkat çekilirken, bu noktada önemli bir uyarı geldi: Aidatlarda üst sınır var, aidat kirayı geçemez.

Milliyet gazetesinin haberine göre başta siteler olmak üzere güvenlik, havuz, bina görevlisi, bahçıvan gibi ihtiyaçlara paralel yükselen apartman aidatları yükselişini sürdürüyor. Öyle ki şimdilerde aylık 1.200 liraya ulaşan daire aidatları ödenir oldu.

Bilindiği gibi, aidat, apartman görevlisi, güvenlik ve sigorta gibi kalemlerde tüm bağımsız bölümlere, yani dairelere eşit dağıtılıyor. Diğerleri ise arsa payı oranında katılımı düzenliyor. Burada da yönetim planı önem kazanıyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, sistemdeki farklı uygulamalara dikkat çekerken, vatandaşın yönetim planını bilmemesi nedeniyle adil olmayan durumlar yaşadığını ifade etti. Kiraz, “Yönetim planlarında 1 artı 1 daire de, 4 artı 1 daire de eşit öder yazıyor. Bu adil değil ama yönetim planı bu sistemin anayasası olduğu için uymak zorundayız. Bu durumda ne yapacağız? Toplanacağız ve 5’te 4 çoğunluğa ulaşacağız. Ancak o zaman yönetim planını değiştirerek adilane bir yönetim planı hazırlayacağız” dedi.

 Aidatların çoğunlukla güvenlik bedeli nedeniyle yüksek olduğunu belirten Kiraz, “Herkesin şikayeti ve aidatların en yüksek kalemi güvenlik. Adres yine genel kurul” dedi. Kiraz aidatlarda sadece kiracılar için bir üst sınır olduğunu da ifade ederek; bu sınırın da ‘kirayı geçemeyeceği’ şeklinde konulduğunu belirtti.

Asansör değişirse kiracı ne yapacak?

Kat sakinlerinin haklarını bilmediğini ifade eden Kiraz, “İşletme bütçesi, yani o binayla ilgili apartman görevlisi, güvenlik, aydınlatma gibi sitenin günlük yaşamını sağlayan her türlü giderine ev sahibi de kiracı da dahildir. Ancak yatırım bütçesi taşınmazın kiracısını ilgilendirmeyen tarafıdır. Asansör değiştireceğiz, binamızı demirbaş malzemeler alacağız kiracı bu harcamaya katılmak zorunda değil” dedi.

Milliyet