Petrol fiyatları fırladı

Petrol fiyatları fırladı
Güncelleme:

Brent petrolü, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol akışını durdurabileceği endişeleri ile yükselişini devam ettirdi.

Brent Petrolü, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan Petrol akşını durdurma tehdidinin ardından iki yılın en yüksek seviyesinde kapandıktan sonra yükselişini sürdürdü.

Vadeli Petrol kontratları Londra'da, Pazartesi günü yüzde 3.8 yükseldikten sonra yüzde 0.7 daha değer kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'ın Kürt bölgesinden petrol ihracatında vanaları kapatabileceğini kaydetti. BP Plc üst düzey yöneticisine göre, OPEC öncülüğündeki arz kısıntıları, piyasanın yeniden dengeye kavuşabilmesi için, Mart ayının ötesine uzatılmalı.

Petrol fiyatları bu ay, ham petrol talebinin artmakta olduğuna ilişkin tahminler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını azaltmak için arz kısıntılarına devam etmesi ile birlikte yüzde 10'dan fazla yükseldi. Etrafı kara parçası ile çevrili Irak'ın Kürt bölgesi , Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Ceyhan limanına ulaşan petrol boru hattı yoluyla günlük 700,000 varile kadar petrol ihraç edebiliyor.

Sydney'da Fat Prophets analisti David Lennox, "Arz zincirinden gelen petrolün miktarı oldukçaönemli," dedi ve "Fiyat reaksiyonu, arz durumunun dengeye oldukça yakın olduğunu işaret ediyor. Bu gibi jeopolitik sorunlar devam etme eğilimi gösterir ve bu durum fiyatların daha uzun bir süre tyüksek kalmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent yükselerek varil başına 59.41 dolara kadar çıktıktan sonra 59.35 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 165 üzerindeydi. Fiyatlar Pazartesi günü 2.16 dolar yükselerek 59.02 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 7.13 dolar primli işlem gördü.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek varil başına 52.23 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.56 dolar ya da yüzde 3.1 yükselerek varil başına 52.22 dolar ile 18 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

Etiketler petrol brent petrol