Ruslar Akkuyu için ortak arıyor

Ruslar Akkuyu için ortak arıyor
Güncelleme:

Akkuyu Nükleer AŞ’deki finansman krizini aşmak için ortaklık formülünü gündemine alan Rusya, Ankara’da şirketlerle görüşüyor

Rusya, uçak krizinin ardından Akkuyu Nükleer AŞ’de ortaya çıkan finansman krizini aşmak için “ortaklık” formülünü gündemine aldı. 2010 yılında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya göre Rusya, Akkuyu Nükleer AŞ’ye en fazla yüzde 49 oranında ortak alabilir. Rusya, bu amaçla Ankara’da bir dizi görüşme yapıyor. Kulislere göre Cengiz İnşaat bir süredir, Nükleer AŞ’de görüşmeler yapıyor.
 
Gazete Habertürk'ün haberine göre Cengiz İnşaat, proje kapsamında açılan liman ve idari bina inşaat ihalelerini üstlenmişti. Hükümetlerarası anlaşma gereğince Mersin-Akkuyu’da 4 bin 800 megavat gücünde 4 üniteden oluşan nükleer santral inşa edilecek. Türkiye, nükleer santral ile üretilecek elektriğin bir bölümünü, kilovatsaat başına 12.35dolar-sentten satın alacak.
 
Uzmanlar, nükleer santralda 12.35 sentlik elektrik alım garantisi potansiyel yatırımcı için çok cazip bir fiyat olduğu görüşünde. Akkuyu’da, gerekli lisans ve izinlerin alınmasının ardından ilk ünitenin, 7 yıl içinde devreye alınması hedefleniyor.

CENGİZ İNŞAAT'IN 2002 - 2015 PERFORMANSI

1. ETİ BAKIR (2004)

Cengiz’in yükselişinde 2004 yılı ciddi bir dönemeç. AKP’nin 2002’deki iktidarı sonrası devletten aldığı ilk büyük ihale Eti Bakır oldu.

2. ETİ ALÜMİNYUM (2005)

Eti Alüminyum ihalesini ise 305 milyon dolara kazandı. İhaleyle birlikte Oymapınar Barajı da bedava verildi!Türkiye’de AKP Kasım 2002 seçimleriyle iktidar koltuğuna oturdu.

3. ANKARA İSTANBUL HIZLI TREN İNŞAATI (2006)

Ankara-İstanbul Hızlı tren ihalesinin Köseköy-Vezirhan ile Vezirhan-İnönü arasındaki yol yapım bölümünü kazandı. İki ihalenin yapım bedeli1 milyar 270 milyon dolar idi.

4. ILISU BARAJI (2007)

Hasankeyf için yıllardır süren çevre mücadelesine karşın yapmakta ısrar edilen proje Ilısu Barajı. Yabancı kreditörlerin çevre eleştirileri nedeniyle çekildiği, hakkında davalar bulunan  barajın yapımının %25’i tamamlanabildi.

5. ORDU HAVALİMANI (2011)

Ordu-Giresun Havalimanı ihalesini İçtaş ile birlikte kazandı. 144 milyon lira…

6. MALTEPE SAHİL (2012)

İstanbul Maltepe sahilinde oluşturulan dolgu alanının uzunluğu 3,5 kilometre, denize doğru eni ise 400 metre.  Proje büyüklüğü 65 milyon lira….

7. BOĞAZİÇİ VE AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM (2013)

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde de Cengiz İnşaat başroldeydi. 12 Kasım’da Akdeniz Bölgesi elektrik dağıtımını 546 milyon dolara aldı. 14 Aralık’ta ise İstanbul Avrupa Yakası elektrik dağıtımını 1 milyar 960 milyon dolarlık teklifiyle kazanı. İhalede ortakları daha sonra 3. Havalimanını birlikte kazanacakları Limak ve Kolin İnşaat oldu.

8. ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI

3. Havalimanı ihalesini, Limak-Mapa-Kolin-Kalyon İnşaat ile birlikte kazandı. Mayıs 2013’teki ihaleye verilen teklif 22 milyar 152 milyon Euro idi. (KDV dahil 26.2 milyar euro)

9. ANKARA SİVAS HIZLI TREN

Ankara – Sivas Hızlı Tren projesinin II.  kesimi ihalesini Cengiz-Limak ve Kolin İnşaat aldı. Bu hattaki yüksek 4 viyadükün yapımı ihalesi için 284 milyon lira, Kırıkkale-Yerköy Arası (Kesim II) inşaatı için Mapa da dahil edilerek 56 milyon dolar bedelle yapımı üstlendi. Yerköy-Yozgat-Sivas arası yapım işini ise Çinli China Major- Mapa ile birlikte 130 milyon dolara kazandılar.

10. NÜKLEER SANTRAL İNŞAATI

Mersin Akkuyu’da yapılacak nükleer santralin anahtar teslim yapımını Cengiz İnşaatın yapacağı açıklandı.