Erdoğan'ın 4G tepkisi bürokratları krize soktu

Erdoğan'ın 4G tepkisi bürokratları krize soktu

Erdoğan 2 dakikada ikna oldu ! Devlet 10 milyar lira zararda mı ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 4G yerine 5G’yi işaret etmesi GSM şirketlerinde şaşkınlık, bütçe hesapları yapan bürokratlarda ise adeta soğuk duş etkisi yaptı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Erdoğan’ın temennisi talimata dönüşürse 26 Mayıs’ta yapılması planlanan 4G ihalesi iptal edilecek. İhalede muhammen bedel 3 milyar Euro olarak belirlendi. GSM şirketlerinin ihaledeki yarışında bedelin en az 3.5 milyar Euro’ya (yaklaşık 10.2 milyar TL) çıkacağı bekleniyordu. İhalenin iptal edilmesi halinde devletin kasasına girecek 10 milyar liranın GSM şirketlerinin cebinde kalacağı ifade ediliyor. Üstelik 4G’nin milli gelirde sağlayacağı ilave büyüme katkısı da boşa düşecek.

GSM ŞİRKETLERİNE YARADI

Karar değişikliğinin GSM şirketlerine olağanüstü kazanç sağlayacağı hesaplanıyor. Öncelikle 4G ihalesinin ertelenmesi halinde 3 GSM şirketi en az 10.2 milyar lira harcamadan kurtulacak. Bunun yanı sıra yaklaşık 5 milyar dolarlık (yaklaşık 13.5 milyar TL) da baz istasyonu yatırımının yapılması gerekmeyecek. Toplamda GSM şirketlerinin 23.7 milyar lira kazançlı çıkacağı belirtiliyor. Ayrıca ihale olmazsa olası bir 4’üncü GSM şirketinin sektöre girmesi de önlenmiş olacak.

İKİ BAKAN MI, HARİRİ Mİ?

Bu arada Türk Telekom toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fikrinin değişmesinde kimin etkili olduğu halen Ankara kulislerinde tartışılıyor. Erdoğan’ın “2 yıl sonra 5G’ye geçeriz” sözü, kendisine anlatılan Uluslararası Telokomünikasyon Birliği’nin 2 yıl sonra yapacağı toplantıyı yanlış anlamasından kaynaklandığı belirtilirken, karar değişikliğinde iki ayrı iddia ortaya atılıyor. Birinci iddiaya göre, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, görevi devrettiği Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın 4G başarısını sahiplenmemesi için Erdoğan üzerinden operasyon yaptı. İkinci iddiaya göre ise, Erdoğan’ın 5G ısrarında Türk Telekom’un ve dolayısıyla Avea’nın sahibi Muhammed Hariri’nin bu yöndeki talebi etkili oldu.