Et fiyatları böyle düşecek !

Et fiyatları böyle düşecek !

Et ve Süt Kurumu, yüksek seyreden et fiyatlarına böyle müdahale edecek..

Dün 3 bin 200 tonluk donmuş et alım ihalesi yapan ESK Genel Müdürü Piral, “Et fiyatlarında yüzde 10 balon var” derken Kurban Bayramı’na kadar ihalelerin süreceğini söyledi. Piral’ın ifadesine göre ette hedef fiyat 23.5 lira..

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yüzde 30’lara varan artışa müdahale etmek amacıyla dün 3 bin 200 tonluk donmuş karkas et alım ihalesi yaptı. İhalesi yapılan etlerin bu ay içinde piyasaya girmesi sağlanacak. Bu etler, şarküterilere ve yemek sanayicilerine verilecek. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Kurban Bayramı’na kadar daha yüksek miktarlı et ithalatının süreceğini belirterek, “Sonbaharda canlı hayvanların da piyasaya girmesiyle hedefimiz et fiyatının 23.5 TL’ye inmesi. Şu anda maliyete göre yüzde 10’luk bir fiyat balonu var” dedi. Et ve Süt Kurumu’nun müdahalesine yönelik olarak Habertürk’e konuşan Genel Müdür Kasım Piral, şu mesajları verdi:

 

DAHA BÜYÜK DİLİMLERLE ALIM OLACAK: Kırmızı et fiyatındaki hareketlilik üzerine piyasaya müdahale kararı alındı ve bu ihale yapıldı. Son 1 yıldaki fiyat artışı yüzde 28 civarında oldu. Piyasayı karkas et ile dengelemeye çalışacağız. Piyasanın ihtiyacına göre ihaleler ve müdahale devam edecek. İhtiyaca göre daha büyük dilimler halinde ihale yapılacak.

AMAÇ PSİKOLOJİK ETKİYDİ: 3 bin 200 ton az bir miktar ama yine de piyasaya etkisi olur. Bu ihaledeki amaç, müdahale kurumunun varlığını ortaya koymaktı. Piyasaya önümüzdeki süreçte daha büyük alımla müdahale edeceğiz. Psikolojik etkisi de olacak. Et girişi ağustos ayı içinde yapılacak ve operasyon başlayacak.

ARTIK SOĞUTULMUŞ ET ALACAĞIZ: Canlı hayvan ithalatının piyasaya etkisi uzun vadeli oluyor. Karkas et daha kısa vadede çözüm ve anlık müdahale için kullanıldı. Dondurulmuş olarak girecek karkas ete şarküteri sanayicileri ve yemek sanayicilerinin ihtiyacı var.

HELAL KESİMLİ ET GELECEK: AB’nin hayvan hastalıklarında akredite ülkelerinden, helal kesimli etler gelecek.

FİYATLAR YÜZDE 10 GEVŞER: Hedefimiz şu anki piyasa fiyatlarının yüzde 10’luk gevşemesi. Türkiye’de hedeflediğimiz fiyat, 23.5 TL. Şu anki üretim maliyetlerine göre bu fiyat makul. Yüzde 10’luk bir volüm var maliyetlerin üzerinde.

KURBANA KADAR SÜRECEK: Bu müdahaleyi ağustos ve eylül için öngörmüştük. Kurban Bayramı sonrası gelişmelere bakacağız. Ancak bayramla birlikte et arzı ve fiyat gevşemesi olur. Yıl sonuna kadar da fiyatta hareketlenme olmaz. Sonbaharda da piyasaya et arzı olur ve fiyatta istikrar oluşur.

GÜNEY AMERİKA’DAN DA ALIM OLABİLİR

Piyasadaki duruma göre dünya piyasalarından ve Güney Amerika’dan da alım yapabiliriz. Güney Amerika’da fiyatlar daha gevşek. Piyasayı kokluyoruz. İhtiyaca göre karar vereceğiz. Yürüyen ihale süreçleri var. Şekillendikçe karar verip 5 günde ihale yapabiliyoruz.

AVRUPA'DAN YARI FİYATA ATEŞİ DÜŞÜRECEK ET GELECEK

Gıda fiyatlarındaki gerilemeye rağmen kırmızı ette fiyatlar düşmüyor. Karkas etin kilogram fiyatı 26 TL’ye dayanınca harekete geçildi ve Et ve Süt Kurumu (ESK) dün Avrupa menşeli 3 bin 200 ton dondurulmuş sığır karkas eti alımı ihalesi gerçekleştirdi. İhaleye, biri yabancı 6 firma katıldı, 5 firma da pazarlık usulü ihale için teklif verdi. İhalede verilen teklifler açıklandı, ihalenin sonucunun da kamuoyuna daha sonra duyurulacağı belirtildi. Verilen teklifler, 7 milyon 8 bin Euro ile 12 milyon 811 bin 200 Euro arasında değişti. Bu tekliflerden hareketle yapılan hesaba göre, talip şirketler ESK’ya ‘Karkas eti kilogram fiyatı 6.6 ile 12.2 TL arasında getirip teslim edebilirim’ taahhüdü verdi. Şartnameye göre, şirketler bu eti 30’a yakın ülkeden getirebilecekler. Çoğunluğu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden oluşan bu ülkelerde karkas et fiyatı Türkiye’nin çok altında. AB verilerine göre, dana karkas etin kilogram fiyatı AB ortalamasında 12.4 TL seviyesinde. AB ülkeleri arasında en düşük fiyat ise Macaristan’da. Bu ülkede karkas etin fiyatı 5.4 TL’ye kadar düşüyor.