Ette yeni kurala kimse uymuyor !

Ette yeni kurala kimse uymuyor !

Kasapların çoğu 10 gün önce uygulamaya geçen tavan fiyata uymuyor.

Ette 10 gün önce uygulanmaya başlayan tavan fiyat uygulamasında kafalar karıştı. Kıymada 32 TL ve kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat belirlenirken kasapların çoğunun bu fiyatlara uymadığı görüldü. Birçok kasap karkas eti 25 liradan alarak bu fiyatlara ürün satamayacaklarını söyledi. Satanların da kıymaya taşlık ve yağ karıştırdığını iddia etti. Ancak Et ve Süt Kurumu mağazalarında kıymayı tavan fiyatın bile altında satıyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre sürekli yükselen et fiyatlarında spekületif hareketleri engellemek için yaklaşık 10 gün önce, kıyma ve kuşbaşı et için tavan fiyat belirlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tüm sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda kıymanın kilogramının 32 liradan, kuşbaşı etin ise 34 liradan satılması konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. Açıklamanın ardından kasap reyonlarında fiyatların ne olacağı merak konusu oldu. Alınan kararın üzerinde 10 gün geçtikten sonra İstanbul’un çeşitli semtlerinde kasaplardaki fiyatlara göz attık. Tavan fiyatın altında da satan var, çok üzerinde de.

KIYMAYA TAŞLIK KOYUYORLAR

İstanbul Fatih’te uzun yıllardır kasaplık yapan Erhan Yılmaz, dana kıymayı 40 liranın, kuşbaşı eti de 42 liranın altında satması halinde zarar edeceğini söyledi. Eğer belirlenen fiyatlardan et ve kıyma satışı yapması halinde etin kalitesini düşürmek zorunda kalacağını belirtti. 32 liranın altında da kıyma satışı yapanların olduğunu söyleyen Yılmaz, “Buralarda denetimler arttırılmalı. Kıymanın içine taşlık ve yağ karıştırıyorlar. Güzel bir ışıklandırma ile de kıymayı kıpkırmızı gösteriyorlar. Bu kıyma kokusundan zaten anlaşılıyor. Eğer bizim de kıyma ve kuşbaşını belirlenen fiyatlardan satmamız isteniyorsa, karkas etin kilo fiyatının 20 lira seviyelerinde olması gerekiyor” dedi.

 500 METREDE DEĞİŞİYOR

Fatih’te bu durum yaşanırken, İstanbul Küçükköy’de 500 metre aralıklarla iki kasaba gittik. İlk girdiğimiz kasapta kıymanın kilosu 32 liradan satışa sunulurken, diğer kasapta kıymanın kilogram fiyatı 40 liradan başlıyor. Bu farkın nedenini sorduğumuz kasap, kıymadaki yağ oranını gösterirken, “Her ikisi de kıyma. Birinde çok daha fazla yağ var, diğerinde ise yağ oranı çok daha az” dedi. İstanbul Gazi mahallesinde de durum farklı değil. Gazi mahallesinde  kasaplık yapan bir esnaf, “Kıymanın kilosu 37.5 lira, kuşbaşı 40 lira. Daha ucuza satmam mümkün değil. Karkas ete de 23 liralık sınırlama getirilmesine rağmen, daha bugün (dün) karkas etin kilogramını 25.5 liradan aldım” diye konuştu.