Euro 5 lirayı geçti, dolar rekor kırdı

Euro 5 lirayı geçti, dolar rekor kırdı
Güncelleme:

Son günlerde hareketli günler geçiren Euro, yeni haftanın ilk gününde psikolojik sınır olan 5 liranın da üzerine çıktı. Bir rekor da dolardan geldi ve 4,07 lirayı aştı.

Hareketli bir gün geçiren döviz piyasalarında rekorlar üst üste geliyor. Dolar, Euro ve Sterlin tarihi zirvelerini görürken, Euro bugün öğle saatlerinde psikolojik sınır olan 5 liranın üzerine çıktı. Dolar ise 4.0755 seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Sterlin 5,7380 lira ile tarihi seviylerini gördü. 

Rekoru 4,0757'ye çıkaran dolar/TL saat 13:16'da 4,0716'da bulunuyordu. 5,0022'yi gören euro/TL aynı dakikalarda 4,9959'dan alıcı bulurken, 5,7432'yi gören sterlin/TL ise 5,7378 seviyesindeydi.

Borsa ekside

Güne yurtdışı piyasalardaki pozitif eğilimle alıcılı başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısını yüzde 0,12’lik sınırlı düşüşle 114.605’den kapattı.

Jeopolitik riskler artıyor

Analistlere göre, Suriye’de ABD ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesi jeopolitik riskleri tekrar gündemin ön sıralarına getirirken, yurtdışı borsalardaki pozitif eğilime karşın gerginliğin artması TL varlıklar üzerinde ekstra negatif baskıya neden olabilir.

Jeopolitik gerginlikle birlikte Rus Rublesi'nde yüzde 2 üzerinde değer kayıpları oluşurken, Rusya borsa endeksleri yüzde 9-11 arasında sert satışlar var. Suriye’deki pozisyonu nedeniyle bu Jeopolitik riskin tırmanması durumunda yurtiçi piyasalarda ciddi negatif baskı oluşma riski bulunuyor.

Piyasalarda yoğun gündem

Açıklanması beklenen yatırım teşvikleri toplam 135 milyar dolar ve 19 firma olarak açıklandı. Söz konusu teşvikten bir çok BIST şirketinin yararlanması beklenirken, direkt ve dolaylı olarak 3 şirket teşvik belgesinde yer alıyor. Teşviklerin genel olarak borsa dışı şirketleri kapsaması ve TL’deki değer kayıplarının da etkisiyle BIST’te satışlar güçlendi.

Bu hafta ABD tarafında enflasyon, Fed tutanakları ve 2018 yılı birinci çeyrek bilanço sezonuna ilişkin haber akışları, global piyasaların odak noktasında olacak. Avrupa tarafında ise sanayi üretimi, ECB tutanakları ve dış ticaret dengesi verileri izlenirken, Çin tarafında enflasyon ve dış ticaret verileri takip edilecek.

Yurt içi veri akışında ise Çarşamba günü açıklanacak olan Şubat ayı cari denge izlenecek.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan: Risk iştahına dikkat!

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Bu hafta içeride ve dışarıda açıklanacak önemli veriler öncesinde ve hareketli dünya gündemi çerçevesinde yine risk iştahına bağlı hareketlenmeler görebiliriz, bununla beraber zayıf dolar teması devam etse de gelişen ülke paralarının da dolar karşısında çok iyi durumda olmadıkları söylenebilir. Bu kapsamda Çin ve Trump arasındaki gerginlik de piyasalarda zaman zaman gerilime sebep oluyor, diğer yanda ABD’den gelecek olan TÜFE gibi, FOMC tutanakları gibi önemli gelişmeler de eğer dolar lehine momentum yaratırsa TL’de değer kaybı eğilimi ağırlık kazanabilir" dedi. Erkan değerlendirmelerine şunları ekledi:

Dolar/TL’de tarihi zirve olan 4.06’lar geçilirse, 4.10’lara hareketin önü açılabilir. Bu sabah sakin piyasalar, dolar tarafı stabil ama gelişmekte olan ülkelerdeki risk iştahı önemli. Risk iştahında rahatsızlık varsa iç dinamikleri zayıf olanlar yine negatif ayrışacaktır. 4,0825 ve 4,1170 gibi direnç seviyelerine yükseliş eğilimi daha ön plandadır. Dolar/TL’de bu noktada kalıcı düşüşler görebilmek için 4 – 3,9950 altında kalıcı hareketler gereklidir.

Euro/TL paritesi mart ayında ulaştığı 4,9740 bölgesini Nisan ayının ilk haftasından itibaren tekrar sorguladı. Bölge üzerinde kalıcılık sağlanamaması olası geri çekilmeleri destekleyebileceği gibi, yeni zirve oluşumuna da katkı sağlayabileceği için önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 4,8430 – 4,8930 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 4,9740 seviyesinin aşılması ve bölgede günlük kapanışlarla sağlanabilecek kalıcılık yükseliş isteğine netlik kazandırabilir. Bu durumda 5,0546 ve 5,1200 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde 4,8430 – 4,8930 bölgesi gündeme gelebilir. Düşüşler bu bölge ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir.

Sterlin/TL paritesi mart ayı başında ivme kazanan yükselişi ardından 5,70 bölgesini sorgularken, nisan ayıyla birlikte fiyat bu bölgenin de üzerine çıkma çabasını sıklaştırdı. Türk Lirası’nın seyrine karşı olarak Sterlin’in güçlü bir tutum sergilemesi bu durumda etkili oluyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 13 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği 5,5280 – 5,6150 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 5,7000 bölgesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yükseliş isteği netlik kazanabilir. Bu durumda 5,8140 ve 5,900 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde 5,5280 – 5,6150 bölgesi gündeme gelebilir.

Piyasalarda bu hafta

Bugün içeride "Süper Teşvik" paketi açıklanacak. Çarşamba günü içeride cari açık verisi, ABD'de enflasyon ve Fed'in toplantı tutanakları önemli olacak. Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşına ilişkin gelişmeler de piyasalar için belirleyici olacak.

Ak Yatırım enflasyon verisi sonrası dolar beklentisine dair "Bu ayın enflasyon verileri ile geride kalacak olan baz etkisinin de yardımıyla yükselen enflasyonun önderliğinde Fed faiz artırım beklentileri yukarı yönde revize edilebilir. Bu 1-2 aylık süreçte ABD doları güçlü kalabilir." değerlendirmesini yaptı.