FED'in faiz kararına saatler kala dikkat çeken tahmin

FED'in faiz kararına saatler kala dikkat çeken tahmin
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası FED'in dün başlayan faiz toplantısı bugün son bulacak ve merakla beklenen faiz kararı da belli olacak. Peki beklentiler neler ?

 

ABD Merkez Bankası FED'in kritik faiz toplantıları dün başladı. Bugün sonuçlanacak olan toplantı sonrasında faiz konusunda atılacak adım merakla bekleniyor.

Kimi finans cepheleri bu toplantıda faiz oranlarıyla ilgili herhangi bir adım atılmayacağını savunmasa da kimileri de FED'in faiz arttırımına Ocak ayı itibariyle başlayacağı öne sürülüyor.

Ancak ilk adımın mart ayında kesin geleceğini faizlerde yükseliş yaşanacağı da ifade ediliyor. Bu durum gerçekleşirse Fed 2018 yılının aralık ayından beri ilk kez faiz arttırmış olacak.

Faiz oranlarının artışında 40 yılın en yüksek hızla seyreden enflasyonunun önlenme amacı yer alıyor.

FED'TEN FAİZ KARARI İÇİN İLK SİNYAL GELDİ

 Yüksek enflasyon çalışan gelirlerinde görülen artışı etkisiz hale getirirken para politikasını da siyasi tartışma alanına çekiyor.

Bir sonraki toplantılarının öncesinde Reuters’a açıklama yapan Fed yetkililerine son olarak yönetim kurulu üyesi Lael Brainard eklendi. Brainard, salgın hastalıkla mücadele edilen iki yılın ardından sıfıra yakın mevcut faiz oranlarının yakın zamanda yükseltileceğine işaret eden en üst düzey yetkili oldu.

FAİZ ARTIRIMI ÖNGÖRÜLÜYOR

Brainard, gelecek dört yıllık dönem için Fed Başkan Yardımcılığı adaylığını değerlendiren Senato bankacılık komitesine dün Fed’in “bu yıl boyunca birkaç faiz artırımı gerçekleşmesini öngördüğünü” söyledi.

Brainard, “varlık alımları durdurulduğunda…bunu gerçekleştirebilecek bir durumda olacağız” diyerek merkez bankasının Mart ayında bitecek olan varlık alımlarını durdurma programına atıfta bulundu ve Fed’in 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek politika toplantısında faizlerin yükseltilmesi ihtimalinin önünü açtı.

’25 BAZ PUAN İYİ BİR BAŞLANGIÇ’

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise dün yaptığı konuşmada şu anki para politikasının enflasyon ile mücadele için yeterli olmadığını, yetkililerinin 2022’de 25 baz puanlık üç faiz artırımı yapılacağı beklentisinin ise enflasyonla mücadele için “iyi bir başlangıç” olacağını ifade etti.

Usuller gereği 25-26 Ocak’taki para politikası toplantısı öncesinde yarından itibaren dış dünya ile iletişimi kesecek olan Fed yetkilileri bu haftaki konuşmalarında Mart ayından itibaren faizlerin yükseleceğine ve bu yıl dördüncü bir faiz artırımının da yapılabileceğine işaret eden ifadeler kullandı.

 

FED NE ZAMAN FAİZ ARTIRACAK? ÜNLÜ BANKA TARİH VERDİ

 Goldman Sachs'a göre, ABD Merkez Bankası Fed bu sene yüksek olasılıkla dört faiz artırımı gerçekleştirecek ve en geç Temmuz ayında bilanço küçültmeye başlayacak.

 Goldman Sachs ekonomisti Jan Hatzius yayınladığı raporda, ABD iş gücü piyasasında hızlı ilerleme ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 14-15 Aralık toplantı tutanaklarının Fed'in daha hızlı bir normalleşme uygulayacağına işaret ettiğini savundu.

Hatzius, bu daha hızlı normalleşme beklentisi çerçevesinde Fed'in bilançosunu küçültmeye başlayacağı tarihe yönelik beklentilerini aralık ayından temmuz ayına çektiklerini belirtirken, risklerin bu tarihin daha öne gelmesi yönünde olduğunu da vurguladı.

Fed'in 14-15 Aralık toplantısına ilişkin tutanaklarda Fed yetkilileri artan enflasyon ve istihdam piyasasındaki güçlü iyileşme nedeniyle faiz artışının beklenenden daha erken olma ihtimalinin yükseldiğini belirtmişti.

Fed'in bilançosunu küçültmeye başlamasının 25 baz puanlık bir faiz artırımının ikamesi olabileceğini artık düşünmediklerini de belirten Hatzius, "Fed'den mart, haziran ve eylülde faiz artırımı beklemeye devam ediyoruz ve şimdi buna haziran ayında bir artırımı daha ekliyoruz" dedi.

BİDEN AÇIKLADI; FED DÜĞMEYE BASIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ABD'de bugün açıklanan istihdam raporu ile ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkede işsizlik oranının yüzde 4.2'den yüzde 3.9'a düştüğüne dikkati çeken Biden, ABD'nin ekonomik toparlanması için tarihi bir gün olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Biden, iş gücüne katılma oranındaki artışın bu yıl 1996'dan bu yana en hızlı yükselişi gösterdiğini belirterek, Amerikalıların daha iyi maaşlarla daha iyi işlere geçtiğini, bu yüzden işlerini bıraktıklarını anlattı.
Enflasyonun halen endişe kaynağı olduğunu vurgulayan Biden, ancak istihdamdaki artışın ekonomik planının işe yaradığını gösterdiğini ifade etti. Biden, "Bugün Amerika, ekonominin bir bütün olarak salgın öncesi döneme göre daha güçlü olduğu dünyadaki tek lider ekonomi" değerlendirmesinde bulundu.

Joe Biden, güçlü ve uzun süreli ekonomik toparlanmayı sağlamaya kararlı olduklarının altını çizdi.

'Fed'in fiyat artışlarının kalıcı hale gelmemesini sağlayacağından eminim'

İstihdam ve gelirler düzelse bile ailelerin hala fiyat ve maliyet sıkıntısını hissettiklerini belirten Biden, ailelerin karşı karşıya kaldığı maliyetleri ele almak için üç aşamalı bir plan hazırladığını, bu planın ilk aşamasının tedarik zincirinin onarılması, ikinci aşamasının tüketicilerin korunması ve rekabetin teşvik edilmesi, üçüncü aşamasının ise mutfak maliyetinin azaltılması olduğunu aktardı.

Biden, araba fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Şu an araba fiyatları çok yüksek. İki çözüm var, daha fazla üreterek araba arzını artırmak veya Amerika'yı yoksullaştırarak arabalara olan talebi azaltmak. Bu bir seçim" dedi.

Darboğazların çözülmesi ve altyapının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Biden, "Tüm Amerikalılar için daha fazla büyüme, istihdam ve fırsat yaratma kapasitesine sahip bir ekonomiye ihtiyacımız var" diye konuştu.
Biden, ABD Merkez Bankasının (Fed) maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini ulaşmak için harekete geçeceğine ve fiyat artışlarının uzun vadede kalıcı hale gelmemesini sağlayacağından emin olduğunu ifade etti.